Lotto Park, het voetbalstadion van RSC Anderlecht in het Astridpark

| Lotto Park, het voetbalstadion van RSC Anderlecht in het Astridpark.

RSC Anderlecht haalt bakzeil in proces tegen Humo-journalist Jan Hauspie

© Chris Verhaeghe - Belga
17/04/2024

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de schade-eis van voetbalclub RSC Anderlecht tegen journalist Jan Hauspie afgewezen. Volgens de rechtbank heeft de club de zaak deels aangespannen om de journalist te intimideren. Anderlecht eiste 50.000 euro van Hauspie voor een kritisch artikel uit 2023.

De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de schade-eis van voetbalclub RSC Anderlecht tegen Humo-journalist Jan Hauspie integraal van tafel geveegd. De club eiste een schadevergoeding van 50.000 euro voor een artikel waarin Hauspie erg kritisch was voor de gang van zaken bij de voetbalclub. Volgens de rechtbank ontstaat de indruk dat het proces een poging was om de journalist te intimideren.

Spijkers op laag water

In het vonnis stelt de rechtbank zich vragen bij verschillende beweringen van de club. Zo zou Anderlecht “opvallend en abnormaal veel sponsors en jonge spelers” zijn verloren door het kritische artikel. Maar daarvoor heeft de eiser geen bewijs aangeleverd. Ook vindt de rechtbank dat de advocaten van Anderlecht geen moeite doen "om de beweerde schade op zelfs maar de meest rudimentaire wijze te onderbouwen.” De eisers kunnen bovendien niet aantonen dat het artikel onwaarheden bevat. De rechtbank is dan ook van oordeel dat het "niet anders kan” dan die beschuldiging afdoen als “zoeken van spijkers op laag water.”

De zaak gaat over het Humo-artikel 'Mauve Malaise’: de diepe crisis bij RSC Anderlecht uit februari 2023. Daarin schetste journalist Jan Hauspie, onder meer op basis van verschillende anonieme bronnen, een ontluisterend beeld van de situatie binnen de voetbalclub. Onder meer voorzitter Wouter Vandenhaute en ex-CEO Peter Verbeke moesten het ontgelden. Het weekblad sprak onder meer over hun verloning, hun manier van werken en het grote personeelsverloop van de voorbije jaren bij de club.

Wouter Vandenhaute, niet-uitvoerend voorzitter van RSC Anderlecht op het Gala van de Gouden Schoen op 25 januari 2023

| Wouter Vandenhaute, niet-uitvoerend voorzitter van RSC Anderlecht op het Gala van de Gouden Schoen op 25 januari 2023.

Volgens de advocaten van RSC Anderlecht was het artikel ongenuanceerd en gaf het blijk van vooringenomenheid. De journalist had volgens hen een forum gegeven aan een aantal mensen die misnoegd waren over het vernieuwingsproces dat de club doormaakte, waarbij het recht op wederwoord niet werd gerespecteerd. De journalist weerlegde die arguenten met klem, en de rechtbank geeft hem vandaag gelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni