| (Archiefbeeld)

Samusocial opent winteropvang voor alleenstaande mannen in Vorst

© Belga
31/01/2024

Daklozenopvangorganisatie Samusocial heeft afgelopen vrijdag een nieuw winteropvangcentrum voor alleenstaande dakloze mannen geopend in een voormalig rusthuis in Vorst. De opvangcapaciteit binnen het Samusocial-netwerk komt zo op 1.250 plaatsen.

Het centrum zal stapsgewijs toegang verlenen aan meer personen. Vrijdag konden alvast dertig alleenstaande mannen die in het opvangcentrum in Anderlecht verbleven als eerste in het winteropvangcentrum in Vorst intrekken. Ze werden geïdentificeerd als "uiterst kwetsbaar" en krijgen daarom voorrang voor 24/7-opvang op middellange en lange termijn in Vorst.

Dagelijks zullen tien extra plaatsen worden toegevoegd aan het opvangcentrum, om tegen midden februari te landen op 150 plekken. Het gaat daarbij zowel over dak- als thuislozen met papieren, zonder papieren en diegenen die zich in de asielprocedure bevinden.

Maaltijden en begeleiding

Het verblijf voorziet in twee- of driepersoonskamers met eigen sanitair. Er worden ook maaltijden aangeboden. Daarnaast kunnen Brusselse daklozen er terecht voor algemene medische en/of sociale begeleiding. Om die opzet tot een goed einde te brengen, staat een team van 34 multidisciplinaire medewerkers dag en nacht paraat.

"De inrichting van dit gebouw biedt een echte meerwaarde voor de kwaliteit van de opvang die we leveren", meent centrumverantwoordelijke Arnaud Brouwez. "Het feit dat mensen kunnen worden ondergebracht in kleine kamers, elk met een eigen badkamer, zorgt ervoor dat ze in alle rust kunnen samenwonen. Dat is voor hen een eerste stap om van de straat weg te komen."

Binnen drie maanden wordt het opvangcentrum enkel nog opengesteld voor mensen die internationale bescherming zoeken. Dat kunnen zowel alleenstaande mannen als gezinnen met kinderen of niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn. Het beheer van het centrum zal dan nog steeds verzorgd worden door Samusocial, in opdracht van het federale agentschap Fedasil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni