Studenten school Institut Marie Haps hoofddoek islam 2

Scholierenkoepel wil overleg tussen leerlingen en scholen over hoofddoeken op school

© Belga
22/05/2024

De Vlaamse Scholierenkoepel roept schoolbesturen woensdag op om pas na een grondig inspraakproces - waarbij zowel leerlingen, leerkrachten als ouders betrokken zijn - een beslissing te maken over levensbeschouwelijke kentekens. "Als na overleg een verbod wordt afgesproken, kunnen we daar als Scholierenkoepel enkel respect voor tonen," zegt Lore Sleeckx, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel.

De koepel spreekt zich uit nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dat een verbod op hoofddoeken in het onderwijs niet in strijd is met de godsdienstvrijheid die verankerd is in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Drie moslima's stapten in 2020 naar het EHRM omdat zij vonden dat het hoofddoekenverbod in het Vlaamse gemeenschapsonderwijs (GO!) inging tegen dat verdrag.

"Voor ons is de uitspraak van het EHRM geen eindpunt, maar juist de gelegenheid om in gesprek te gaan met elkaar. Ondanks het arrest blijven heel wat scholieren nog achter met vragen en zorgen over levensbeschouwelijke kentekens op school," aldus Sleeckx.

Uit een bevraging van meer dan 11.072 scholieren door de Vlaamse Scholierenkoepel blijkt dat 64 procent van de respondenten een verbod op levensbeschouwelijke kentekens op school "niet goed" tot "helemaal niet goed" vindt. 13 procent van de bevraagde scholieren vindt een verbod dan wel weer een goed idee. Voor 18 procent van de scholieren maakt het niet uit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni