Sit-in voor Europees Parlement tegen Europees-Rwandees akkoord over grondstoffen

© Belga
15/03/2024

Een twintigtal Congolese vrouwen heeft vrijdagnamiddag een sit-in gehouden op het Brusselse Luxemburgplein om te protesteren tegen het Europees-Rwandese akkoord over grondstoffen, dat recent werd afgesloten. Met hun actie wilden de manifestanten, die rond 13 uur verzamelden aan het Europees Parlement, de Europese leiders oproepen "om niet bij te dragen aan het lijden van de Congolese bevolking en het akkoord met Rwanda niet uit te voeren".

"Wij, Congolese vrouwen die in België en andere landen van de EU wonen, willen onze diepe ontzetting uitspreken over de ondertekening van een dergelijk akkoord", klonk het.

Volgens de demonstranten gaat de overeenkomst over mineralen die niet eens in de Rwandese bodem zitten en zal het akkoord Rwanda gewoon geld opleveren dat vervolgens gebruikt kan worden om de "criminele activiteiten in het oosten van de Democratische Republiek Congo te financieren".

Partnerschapsakkoord

De Europese Commissie sloot op 19 februari een partnerschapsakkoord met Rwanda voor de ontginning van kritieke grondstoffen. Het partnerschap werd onmiddellijk onder vuur genomen door de Democratische Republiek Congo en de Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula, waarschuwde dat het "Rwanda aanmoedigt om de Congolese natuurlijke rijkdommen te plunderen".

Ook de Congolese dokter, Nobelprijswinnaar en ex-presidentskandidaat Denis Mukwege uitte al felle kritiek en noemde het akkoord "het toppunt van cynisme op vlak van geostrategie".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni