| Een honderdtal betogers zijn zondag bijeengekomen op het Luxemburgplein in Brussel om op te roepen tot vrede in het Midden-Oosten.

Honderdtal betogers op Luxemburgplein voor vrede in Midden-Oosten

© Belga
20/11/2023

Een honderdtal betogers zijn zondag bijeengekomen op het Luxemburgplein in Brussel om op te roepen tot vrede in het Midden-Oosten. De deelnemers, zowel van Joodse als van Arabische afkomst, wisselden van gedachten, na enkele toespraken waarin het ging over de noodzaak om de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas te beëindigen op een andere manier dan met geweld.

De betoging kwam er op initiatief van het collectief Joods-Arabische Solidariteit en de Belgische komiek Farah. Het was de tweede dergelijke ontmoeting tussen Joodse en Arabische burgers. Bedoeling is om het te hebben over de pijn die het conflict in de Gazastrook bij hen teweegbrengt, zonder het te hebben over politiek, terwijl ze samen hummus eten die aangeboden wordt door een restaurant.

"Het collectief kwam tot stand vanuit de wil om een unieke boodschap van solidariteit en empathie uit te dragen", zegt Joods-Arabische Solidariteit. "Deze burgers, Joden en Arabieren, voelden de nood om te praten over hun gedeelde pijn, omdat ze geraakt zijn door de beelden van leed en er niet in slagen een beetje hoop te vinden in deze informatiestroom. Ze hebben niet de pretentie dat ze oplossingen kunnen voorstellen voor de oorlog, maar ze pleiten voor een politieke oplossing die niet militair is."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni