| Vorige maand kwamen meer dan 1.000 mensen op straat om het conflict in Oost-Congo aan te kaarten.

Stad Brussel lanceert inzamelactie voor getroffenen conflict Oost-Congo

© Belga
27/03/2024

Stad Brussel heeft dinsdag een grootschalige inzamelactie gelanceerd om de bevolking van Oost-Congo van kleren en andere noodzakelijke middelen te voorzien. Het oosten van Congo is reeds tientallen jaren in de greep van aanhoudend geweld. De inzamelactie wordt georganiseerd door de organisatie SOSRDCONGO.

Nu de situatie escaleert en M23-rebellen de controle overnemen in een deel van Oost-Congo, is het volgens het Brusselse college van burgemeester en schepenen hoognodig om spullen in te zamelen. De inzamelactie loopt tot en met woensdag 3 april. Mogelijk wordt de actie verlengd, afhankelijk van het aantal ingezamelde spullen.

"Het doel van de inzamelactie is om financiële en materiële middelen in te zamelen voor de bevolking in Oost-Congo", zegt coördinator Dido Lakama. De inzamelactie vindt plaats in paleis 1 van Brussels Expo. De ruimte werd opengesteld op vraag van burgemeester Philippe Close (PS).

Diplomatieke veroordeling

"De mensen in Oost-Congo missen werkelijk alles. Ze hebben geen tandpasta, geen kleren of voedsel", aldus partijgenote en schepen van Huisvesting, Openbaar Patrimonium en Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS).

Mutyebele hekelt dat de internationale gemeenschap geen duidelijk standpunt inneemt over het conflict. Daarbij roept ze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib op een vuist te maken tegen de gewelddaden van rebellengroep M-23. "Er moet een sterke diplomatieke veroordeling komen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni