LK/BRUZZ

| In de Graystraat, aan Flagey, stapelt het afval zich op.

Meer gemeenten getroffen door stakingsactie Net Brussel

© BRUZZ
02/05/2024
Updated: 03/05/2024 15.40u

Door een staking van vakbond VSOA is de afvalophaling verstoord tussen 2 en 5 mei, en op 10 mei. Aan de basis ligt een conflict over niet-uitgekeerde vakantiedagen. Vrijdag bleek de ophaling in meer Brusselse gemeenten verstoord dan de dag voordien het geval was.

De ophaalrondes worden georganiseerd afhankelijk van het beschikbare personeel. Volgens woordvoerder Carl Dufour staakt echter zo’n 40 tot 50 procent van het personeel, wat onvermijdelijk voor gaten in de dienstverlening zorgt.

Op de eerste dag van de staking werd alvast in Anderlecht, Stad Brussel, Elsene, Vorst, Jette en Sint-Gillis niet alle afval opgehaald. Vrijdag was dat ook het geval in Etterbeek, Evere, Koekelberg, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

Net Brussel vraagt de inwoners en handelaars wier zakken niet zijn opgehaald, in de mate van het mogelijke, het afval terug binnen te halen, tot de volgende ronde.

Het leegmaken van de glasbollen en de ophaling van het grofvuil ondervinden voorlopig geen hinder. Ook de meeste recyclageparken blijven geopend, met uitzondering van het Recypark Buda en het Recypark in Sint-Pieters-Woluwe.

Zondag worden er nog storingen verwacht bij de avondophalingen van de witte en blauwe zakken, meer bepaald in de Vijfhoek, Anderlecht, Vorst, Elsene en Sint-Gillis.

Absenteïsme

Volgens woordvoerder Carl Dufour ligt een conflict over niet-toegekende vakantiedagen uit 2023 aan de basis van het conflict tussen directie en vakbonden. “Ons agentschap kampt sinds de covidperiode met toegenomen absenteïsme, wat onze werking erg onder druk zet. Hierdoor kunnen we vakantiedagen geregeld niet goedkeuren, omdat onze ophaalrondes anders in gevaar zouden komen.”

Door de niet-uitgekeerde vakantiedagen verhoogt het absenteïsme nog, waardoor het opnieuw moeilijker is om vakantiedagen toe te kennen. "Een vicieuze cirkel", klonk het afgelopen weekend in La Dernière Heure.

Met de staking willen de bonden volgens Dufour nu hun standpunt kracht bijzetten in de onderhandelingen met de directie.

Compromis

Eerder werd als compromis de deadline voor het opnemen van de vakantiedagen van vorig jaar verlengd van eind april tot eind juni. “Daarnaast voeren we ook actief gesprekken met verschillende medewerkers die herhaaldelijk en kort op elkaar ziek vallen zonder ziektebriefje. Onze werking is intussen ook opnieuw gestabiliseerd sinds de grote afvalhervorming van vorig jaar waardoor er opnieuw meer tijd vrij kan worden gemaakt voor vakantiedagen.”

Volgens Dufour heeft de recente aanval op een werknemer in de Brabantwijk niets te maken met de huidige staking. “In die regio staken ook geen of amper medewerkers.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Net Brussel , staking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni