De Airbus A320neo van Brussels Airlines

Staking piloten Brussels Airlines van de baan

© Belga
24/03/2024
Updated: 25/03/2024 06.01u

De staking van de piloten bij Brussels Airlines, van 27 tot en met 30 maart, is afgewend. Een nieuwe onderhandeling tussen de vakbonden en de luchtvaartmaatschappij heeft een akkoord opgeleverd, meldt de luchtvaartmaatschappij zondag.

"Brussels Airlines is blij te kunnen aankondigen dat er een akkoord is bereikt met de pilotenvakbonden over hun verloningspakket", luidt het in een persbericht. "De overeenkomst werd ondertekend. De details zullen in de komende dagen aan de piloten worden meegedeeld."

"Het akkoord houdt ook rekening met onze huidige financiële realiteit en is vooral gericht op een verbetering van het brutoloon", voegt de luchtvaartmaatschappij daar nog aan toe.

De vakbonden en directie onderhandelden over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de piloten. De werknemers, die tijdens de coronacrisis fors inleverden om het bedrijf overeind te houden, wilden opslag nu de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend is. Daarover werd bijna een akkoord bereikt, maar afgelopen week liep het in extremis nog fout.

Akkoord

Het sociaal overleg sprong af op de eis van de directie van Brussels Airlines om een loonsverhoging voor de piloten te koppelen aan een verlaging van het aantal rustdagen. De piloten besloten daarop vier dagen het werk neer te leggen, van 27 tot en met 30 maart.

Na nieuwe onderhandelingen kwam er zondag dus wel een akkoord uit de bus. Dat moet volgens Brussels Airlines de koopkracht van de piloten verhogen, "rekening houdend met de huidige financiële realiteit". De focus van de deal is een herzien brutoloon in twee stappen, waarvan de eerste al dit jaar volgt en de volgende er komt in 2026.

Volgens Olivier Van Camp van BBTK is "het financiële luik nu afgerond". "Beide partijen hebben water bij de wijn gedaan", zegt hij. Wat betreft de werk- en rusttijden, vervolgt Van Camp, is een werkgroep opgericht. Een en ander wordt bevestigd door Tim Roelandt van de liberale vakbond ACLVB.

Eerder was al een akkoord bereikt over een betere verloning van het cabinepersoneel.

"We zijn blij met het resultaat van de intense onderhandelingen van de voorbije weken. Nadat we een akkoord bereikten voor de leden van het cabinepersoneel, zijn we zeer tevreden dat we opnieuw een akkoord hebben bereikt met de pilotenvakbonden", aldus nog Brussels Airlines.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni