| Leerlingen maken soep voor de hele school.

Student (26) schotelt met stageproject honderden leerlingen zelfgemaakte soep voor

Jasmijn Post
© BRUZZ
19/01/2024

'Soep van eigen kweek' haalt honderden Brusselse kinderen naar de boerderij om soep voor hen te maken. Het gaat om het stageproject van de 26-jarige student Pieter Van Buggenhout, die zo een oplossing biedt voor de problematiek van lege brooddozen. "Ik wil scholen inspireren dit wekelijks zelf te doen."

Toen de problematiek van de lege brooddozen in september in de pers verschenen, kreeg Pieter Van Buggenhout een idee. De student Sociaal en Cultureel Werk op de Erasmushogeschool wilde zijn stageplek, stadsboerderij Het Neerhof, dichterbij de kinderen brengen en ze tegelijkertijd een gezonde lunch voorschotelen.

In Brussel groeit namelijk één kind op de vier op in kansarmoede. Niet elk kind heeft al ontbeten voor het naar school komt. Ook heeft lang niet elk kind een gevulde brooddoos mee.

Zo werd zijn stageproject 'Soep van eigen kweek' geboren. Met het zesde leerjaar van drie Nederlandstalige Brusselse scholen maakte hij samen soep voor de hele school. Zijn doel is tweeledig: enerzijds kinderen in aanraking brengen met gezonde voeding, en "anderzijds wil ik scholen inspireren zelf soep te maken", legt hij uit.

'Om soep voor een hele school te maken zijn acht pompoenen nodig'

Pieter Van Buggenhout

Student en oprichter 'Soep van eigen kweek'

"Om soep voor de hele school te maken, zijn acht butternuts nodig," gaat de student verder. Hij geeft toe dat niet elke school de ruimte heeft om flespompoenen of andere groentes te kweken om een heel jaar soep van te maken. "Die scholen kunnen eventueel een samenwerking opzetten met een stadsboerderij zoals Het Neerhof."

Halverwege december trok hij met leerlingen van de baisschool De Kameleon in Kuregem naar de boerderij in Dilbeek. Diezelfde voormiddag trok hij naar de school om soep te maken, om die dan 's middags te serveren aan de rest van de leerlingen.

Op 22 december herhaalde de student dat nog eens met leerlingen van basisschool Het Rad/De Asters. Op 19 januari sloot hij het project af bij basisschool Goede Lucht.

Lees verder onder de foto.

f0a401c8-neerhof.jpg

| De leerlingen op bezoek bij Het Neerhof.

"Op het schoolplein kreeg ik veel bedankjes voor de lekkere soep," blikt Van Buggenhout terug. "In de refter zag ik soms kinderen die weinig eten mee hadden en nog een extra portie kwamen vragen. Dan weet je dat er toch een probleem is."

Nu het stageproject is afgerond, buigt Pieter zich over de rest van zijn studie Sociaal-Cultureel Werk aan de Erasmushogeschool. Als hij zijn diploma later dit jaar op zak heeft, hoopt hij in Brussel te werken in de jeugdsector. "Thema’s als sociale ongelijkheid en schooluitval boeien me het meest."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, lege brooddozen, het neerhof, soep van eigen kweek, scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni