Erasmus Hogeschool Brussel

| “Ik wist meteen dat ik moest helpen, ook al was dit mijn eerste bevalling!”

Studente helpt bij onverwachte bevalling in station: 'Gewoon mijn instinct gevolgd'

Renée Vervaet
© BRUZZ
04/06/2024

Een Brusselse studente Vroedkunde heeft dinsdagochtend een hoogzwangere vrouw geholpen bij een onverwachte bevalling in het station van Mechelen. Onderweg naar het perron zag ze de vrouw op de grond zitten met hevige pijn. “Ik wist meteen dat ik moest helpen, ook al was dit mijn eerste bevalling!”

Vroedvrouw in spe en heldin van de dag Mariama Camara (33) zal haar eerste bevalling niet snel vergeten. De tweedejaarsstudente aan de Erasmus Hogeschool wandelde dinsdagochtend rond 7.15 uur naar het station van Mechelen toen ze de zwangere vrouw opmerkte. “Ik stapte naar haar toe, ze sprak geen Nederlands. Ik vroeg haar in het Engels hoeveel weken ze zwanger was en het hoeveelste kind dit was. Ik zei ‘ik kan je helpen,’ en dat heb ik gedaan. Ik kan het zelf nog niet goed geloven,” lacht ze trots.

Altijd handschoentjes bij

De vrouw was 39 weken zwanger, van haar vierde kind. De baby lag in een stuitligging, een complexe soort geboorte. “Ik heb altijd latex handschoentjes in mijn tas. Ik voelde dat er geen hoofdje lag, maar wist niet in welke positie de baby was.”

Mariama heeft de ambulance gebeld en bleef bij de vrouw. “Ik heb haar verplaatst naar een loket in het station, want we zaten op straat.” De hulpdiensten kwamen net op tijd. De mannen waren volgens Mariama “behoorlijk onder de indruk,” dus heeft ze de leiding genomen en hielp ze de vrouw bij de bevalling. Ze bracht een gezond meisje ter wereld.

Vlotte bevalling

“Ik heb echt iets zots gedaan. Dit is mijn eerste bevalling: ik moet in september pas met mijn stage beginnen. Maar het was een heel vlotte bevalling. Ik ben gewoon rustig gebleven en ik heb mijn instinct, mijn gevoel gevolgd. Ik had geen schrik. Ook de moeder heeft het super goed gedaan.”

Moeder en kind werden veilig overgebracht naar het Sint-Maartenziekenhuis in Mechelen en stellen het goed. “Ik ga ze vanavond nog bezoeken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni