Dieter Nijs

| Twintig organisaties dienen een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof, zij vinden de regeling waarbij de Vlaamse kinderopvang voorrang geeft aan wie werkt discriminerend.

Twintig organisaties maken Kinderopvangzaak aanhangig bij Grondwettelijk Hof

© Belga - BRUZZ
13/05/2024

De Kinderopvangzaak, een coalitie van twintig organisaties, heeft maandag een verzoekschrift ingediend bij het Grondwettelijk Hof om de "discriminerende" nieuwe voorrangsregels in de Vlaamse inkomensgerelateerde kinderopvang aan te klagen. Die gelden ook voor Nederlandstalige kinderopvanglocaties die vallen onder het Vlaams Agentschap Opgroeien.

Samen met de indiening vond er ook een symbolische actie plaats op het Koningsplein, waarbij zeventig deelnemers aanwezig waren. Dat meldt De Kinderopvangzaak in een persbericht. Over een jaar volgt de uitspraak.

Voorrangsregels

Op 1 april zijn de nieuwe voorrangsregels voor de inkomensgerelateerde kinderopvang in werking getreden. Voortaan krijgen ouders die samen gemiddeld voor vier vijfde of 80 procent tewerkgesteld zijn, voorrang op diegenen die minder werken. Daarbovenop wordt voortaan ook maar 10 procent van de plekken vrijgehouden voor kwetsbare gezinnen, terwijl dat vroeger 20 procent was. "Discriminerend", zo stelt De Kinderopvangzaak, een coalitie van twintig organisaties die zich tegen de beslissing keren.

Ze vrezen dat de drempel voor ouders om de kinderen in de kinderopvang in te schrijven hoger wordt en het nog moeilijker wordt om degelijke kinderopvang te voorzien. "We zijn een dikke maand verder en de getuigenissen van ouders die geen plek vinden in de kinderopvang stromen maar binnen", aldus Klara Segers, woordvoerder van De Kinderopvangzaak. "En dat is nog maar het begin, het aantal verhalen zal enkel nog maar toenemen."

Basisrecht

De nieuwe maatregel van de Vlaamse regering sluit volgens de initiatiefnemers vooral kinderen uit gezinnen met een laag inkomen uit, of kinderen met langdurig zieke ouders en halftijds werkenden. "Nochtans, moet kinderopvang net een basisrecht zijn", meent Segers.

De organisaties die deel uitmaken van De Kinderopvangzaak zijn erg divers, gaande van feministische organisaties zoals de Vrouwenraad, ZIJKant, Femma, of Furia en armoedeverenigingen zoals Netwerk tegen Armoede. Ook kinderopvanginitiatieven, mensenrechtenorganisaties en vakbonden ABVV, ACV en ACLVB zijn aangesloten. Om de rechtszaak te bekostigen, heeft de coalitie een inzamelingsactie opgestart. Er is al 8.000 euro ingezameld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni