| Sinds 20 januari verblijven in het voormalige Hotel Monty een dertigtal vrouwen zonder papieren en zes kinderen zonder papieren.

Uitzetting vrouwen en kinderen uit leegstaand hotel uitgesteld na protest

© Belga
05/02/2024

Aan de Brand Whitlocklaan in Sint-Lambrechts-Woluwe, op een steenworp van metrostation Montgomery, heeft maandag een honderdvijftigtal personen actie gevoerd tegen de geplande uitzetting van een ongeveer dertig vrouwen zonder papieren met kinderen.

Sinds 20 januari verblijven in het voormalige Hotel Monty aan de Brand Whitlocklaan een dertigtal vrouwen zonder papieren en zes kinderen zonder papieren. De vrouwen maken deel uit van het Comité des Femmes sans Papiers.

Het comité voert sinds een tiental dagen onderhandelingen met de eigenaar van het voormalige leegstaande hotel en de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain (Défi).

Volgens het comité trok de eigenaar van het hotel plotsklaps de stekker uit de onderhandelingen met het collectief. Dit terwijl de eigenaar gelijktijdig naar het vredegerecht trok om er een eenzijdige uitzettingsprocedure te laten opstarten.

Toen het collectief aan vrouwen en kinderen op 26 januari op de hoogte werd gebracht van de nakende uitzetting uit Hotel Monty, is er meteen beroep aangetekend. Het beroep kon echter niet behandeld worden voor de uitzetting van 5 februari.

'Niet wettig'

Volgens de advocate van de bewoners van het voormalige hotel is het eenzijdige uitzettingsbesluit echter niet wettig. "De eenzijdige procedure maakt het mogelijk uitzettingsverzoeken af te handelen zonder de bewoners te horen," aldus advocate Violaine Alonso. "De eigenaar heeft de wet omzeild, rekenend op het feit dat de bewoners na hun uitzetting niet meer zouden kunnen terugkeren."

Het Comité des Femmes sans Papiers vraagt burgemeester Maingain om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de uitzetting uit te stellen. Ook de beroepsprocedure moet op z'n minst gerespecteerd worden, zo stelt het Comité.

De vrouwen verliezen het vooruitzicht om op een veilige, rustige plek te wonen. Zo ook de woordvoerster van het collectief, Laetitia. "Deze nieuwe dreiging creëert veel onzekerheid voor alle vrouwen die in dit gebouw wonen. We staan open voor het bespreken van oplossingen, maar geven niet toe aan onrechtvaardige druk," stelt ze.

Uitzetting uitgesteld

Maandag vond de uitzetting niet plaats wegens te onveilig voor de publieke veiligheid, aldus de inschatting van de politieagent ter plaatse.

Burgemeester Maingain besloot af te zien van een uitzetting en wil de beroepsprocedure verder afwachten. "Vandaag waren de condities niet goed om de juridische beslissing uit te voeren," aldus burgemeester Maingain. "Ik zal in contact blijven met de eigenaar en de vertegenwoordigers van het collectief, we zullen blijven zoeken naar een oplossing."

"We leven in een rechtsstaat: een juridische beslissing kan je niet zomaar naast je neerleggen," stelt Maingain. "Maar we moeten dat doen met respect voor de publieke veiligheid. Als de beroepsprocedure de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg volgt, dan kan ik dat niet naast me neerleggen. Dat zal afhangen van een rechter, en ik ben geen rechter."

8bc6af10-whatsappimage2024-02-05at100754.jpeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni