| Een dertigtal vrouwen bezet een leegstaand hotel. Sommigen hebben ook kinderen.

Vrouwen zonder papieren bezetten leegstaand hotel in Sint-Lambrechts-Woluwe

KVDP
20/01/2024

In Sint-Lambrechts-Woluwe bezetten ongeveer dertig vrouwen zonder papieren een leegstaand hotel. Sommigen van hen verblijven er met hun kinderen. Ze roepen de overheden op tot solidariteit met mensen zonder papieren en daklozen.

De vrouwen zijn lid van het Comité des Femmes Sans-Papiers, dat deel uitmaakt van La Voix des Sans Papiers. Die organisatie trekt al jarenlang van kraakpand naar kraakpand in Brussel om mensen zonder papieren te huisvesten en om hun precaire situatie zichtbaar te maken.

"De actie vindt plaats tegen een politieke achtergrond van toenemende kwetsbaarheid van de leefomstandigheden van migranten zonder papieren in Brussel. De moeilijke situatie wordt momenteel nog versterkt door het strenge winterweer," klinkt het bij het collectief.

Zo'n dertig vrouwen, waarvan sommigen met kinderen, hebben zaterdag hun intrek genomen in het hotel aan de Brand Whitlocklaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. Volgens het collectief werd het hotel vorig jaar nog gebruikt om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en stond het gebouw al enkele maanden leeg. Er is water en elektriciteit, en ook de verwarming werkt.

"Door een gebrek aan huisvesting en een gebrek aan een adres kunnen veel vrouwen zonder papieren geen enkele verblijfsprocedure opstarten. We mogen niet vergeten dat de regularisatie van mensen zonder papieren ook een manier is om hen van de straat te halen," zegt Laeticia Assemien, woordvoerster van het Comité des Femmes Sans-Papiers en bewoonster van het pand.

Onderhandelingen

De vrouwen zonder papieren die het hotel sinds vandaag bezetten worden gesteund door verschillende vrijwilligers. Zij onderhouden het contact met de eigenaar van het gebouw.

"We hebben al een eerste contact gehad en de onderhandelingen lopen. We hopen een overeenkomst van precair gebruik te kunnen afsluiten," legt Hanne Flachet uit. "De politie is ook al langsgeweest en heeft de bewoning vastgesteld. Dat betekent dat alles via de rechtbank moet verlopen als de eigenaar ons toch zou willen buitenzetten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni