Kevin Van den Panhuyzen/BRUZZ

| Protesterende studenten op de ULB-campus.

ULB-rector wil een einde maken aan studentenbezetting

KVDP
© BRUZZ
18/06/2024

Annemie Schaus, de rector van de ULB, roept de studenten die een universiteitsgebouw bezetten op om te vertrekken. Sinds begin vorige maand is een studentenbezetting aan de gang op campus Solbosch, uit protest tegen de samenwerking tussen de ULB en Israëlische instellingen. “Vandalisme en bedreigingen kan ik niet tolereren,” aldus de rector.

Net als in andere universiteitssteden bezetten studenten van de ULB een universiteitsgebouw uit protest tegen de academische banden met Israëlische instellingen en in solidariteit met de inwoners van Gaza. De protestactie op de ULB-campus duurt al sinds 7 mei. Voor rector Annemie Schaus is het intussen genoeg geweest. Ze roept de protesterende studenten op om zo snel mogelijk te vertrekken, bevestigt de woordvoerster van de ULB.

“De deelnemers aan de bezetting hebben voldoende de kans gehad om hun eisen duidelijk te maken,” schrijft de rector in een mededeling aan de studenten. “De manier waarop deze beweging is geëvolueerd, beantwoordt niet aan de idealen die ze gemotiveerd heeft.”

'Niet toegeven aan intimidatie'

Schaus verwijst onder meer naar graffiti en vernielingen op de campus, maar ook geweld. Aan het begin van de bezetting raakten een Joodse student en een bewakingsagent gewond bij een vechtpartij met deelnemers aan de studentenbezetting.

Begin deze maand moest de ULB dan weer uitwijken naar het Flagey-gebouw voor een lezing met onder meer een ex-ambassadeur van Israël. Die conferentie verliep onder hoogspanning. “Ik zal niet toegeven aan intimidatie, druk of bedreigingen,” zei de rector toen, als antwoord op de eis van de studentenbezetters om de Israëlische diplomaat niet uit te nodigen.

'Spiraal van geweld'

“Ik kan niet meegaan in de provocaties die ons alleen maar in een spiraal van geweld proberen te storten. Vandalisme en bedreigingen kan ik niet tolereren,” zegt de rector nu. “De bezetting is vandaag niet gerechtvaardigd en kan alleen maar leiden tot een klimaat van spanningen, provocaties en conflicten op onze campus.”

In eerste instantie heeft Schaus de protesterende studenten opgeroepen om de bezetting stop te zetten. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Of de rector gerechtelijke stappen overweegt, zoals de UGent vorige week met succes gedaan heeft, is niet duidelijk. “Tot nu toe hebben we de studenten alleen maar gevraagd om te vertrekken,” klinkt het. Intussen loopt er ook op de VUB-campus in Elsene een studentenbezetting.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni