occupation familles sanspapiers

| Het bewuste gebouw in Sint-Gillis.

Veertigtal mensen zonder papieren met kinderen bezet gebouw in Sint-Gillis

© Belga
13/05/2024

Een veertigtal mensen zonder papieren, onder wie vooral vrouwen met kinderen, bezet sinds maandag een gebouw van de Franstalige vakbond CSC Enseignement in Sint-Gillis. Het collectief Occupation Solidaires Familles Sans-papiers roept op tot een collectieve regularisatie.

Na een oproep tot mobilisatie blokkeerden solidaire Brusselaars de toegang tot het gebouw in de Overwinningsstraat, nabij de Hallepoort. Alles verliep rustig, ondanks de talrijke aanwezigheid van de politie.

Het collectief stelt dat "het beleid van de Belgische regering om immigranten niet op te nemen en te regulariseren heeft geleid tot herhaalde uitwijzingen van vrouwen, mannen, kinderen en pasgeboren baby's". Vele van deze mensen verblijven sinds jaren in België en werken in het zwart om rond te kunnen komen. "De strijd van mensen zonder papieren is een jarenlange strijd van mobilisatie en zelforganisatie. Hun levensomstandigheden zijn totaal onzichtbaar", stelt het collectief.

Volgens het collectief is de enige oplossing om deze mensen een menswaardig bestaan te geven een collectieve regularisatie van sans-papiers in ons land. "Maar deze cruciale kwestie van regularisatie wordt door de politieke klasse helemaal niet in overweging genomen. Integendeel, de repressie wordt steeds harder, de deportaties nemen toe en de levensomstandigheden van deze mensen worden steeds precairder. Een dak boven je hoofd is een recht, en waardigheid is een noodzaak."

Het collectief zegt niet uit te zijn op een confrontatie met de vakbond CSC, eigenaar van het gebouw. Ze hopen dat de vakbond solidariteit toont met deze mensen door een bezettingsovereenkomst te ondertekenen.

Het collectief hoopt ook dat er in aanloop naar de verkiezingen in juni geluisterd wordt naar de noden van de mensen zonder papieren. "Het leven van deze mensen is geen statistisch gegeven, maar een materiële realiteit die de volle aandacht van het maatschappelijke middenveld vereist."

De gemeente, de vakbond en het collectief zijn in onderhandeling.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni