BRUZZ

VGC-speelpleinen bestaan 50 jaar en hebben Abba en West-Duitsland overleefd

TP
12/04/2024
Updated: 12/04/2024 19.03u

De VGC-speelpleinen vieren vrijdag hun 50ste verjaardag en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Met een groot feest kwamen de 22 speelpleinwerkingen vandaag samen om de paasvakantie af te sluiten.

Steven Vervoort is algemeen directeur van onderwijs en vorming bij de VGC. Hij duidt het belang van deze viering. "Al vijftig jaar lang wordt er voor deze kinderen een leuke, betaalbare omgeving gemaakt. Voor hen zegt vijftig jaar niet zo veel, maar het is een leuke gelegenheid om te spelen op de laatste weekdag van de vakantie."

En aan spellen geen gebrek op deze uitbundige vrijdag. "De kinderen kunnen een gouden ei vinden, waarna de winnaar een trofee krijgt," zegt Nadir Anncoud. Hij werkt als ondersteuner voor de VGC-speelpleinen. Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten. Zo kunnen de kinderen in de zon onder meer de springkastelen onveilig maken, sumoworstelen en dansen.

20240412vandenbrandt.jpg

Bruzz

| VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) bedankt de speelpleinwerkingen voor hun inzet.

Hologrammen

In 1974 begon de VGC-speelpleinwerking met in totaal 4 speelpleinen en een handvol animatoren. “ABBA won toen het Eurovisiesongfestival en West-Duitsland de wereldbeker voetbal", vertelt VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen). "ABBA treedt nu enkel nog op met hologrammen en van West-Duitsland is al lang geen sprake meer. En de VGC-speelpleinen, die bestaan nog steeds!"

Van den Brandt kwam de animatoren en kinderen vandaag feliciteren voor hun inzet. “Er zijn 300 animatoren betrokken bij de speelpleinen. Zij vangen ongeveer 1.500 kinderen op tijdens deze vakantie. Dat is dus een bom vol energie en enthousiasme hier in Brussel.”

Anncoud was ooit een van die animatoren. Als jonge Brusselaar ging hij zelf naar VGC-speelplein Girabella in Ganshoren. "Girabella bestaat jammer genoeg niet meer, maar het terrein wordt wel nog regelmatig gebruikt door speelplein De Goudenregen."

Ondertussen ondersteunt hij mee de speelpleinen. "In 2016 ben ik gestart als animator. Twee jaar later werd ik hoofdanimator en inmiddels ben ik al twee jaar instructeur. Omdat ik als kind altijd op het speelplein gezeten heb, biedt mijn perspectief een meerwaarde."

"De nadruk ligt hier op vrijheid en minder op discipline. Daardoor kon ik als kind al mijn zorgen loslaten."

Nadir Anncoud

Ondersteuner VGC-speelpleinen

Anncoud heeft duidelijk een hart voor de kinderen en begrijpt wat het speelplein voor hen betekent. "De nadruk ligt hier op vrijheid en minder op discipline. Daardoor kon ik als kind al mijn zorgen loslaten. De kinderen krijgen hier kwalitatieve, uitdagende activiteiten. Zo kunnen zij zich helemaal uitleven."

Wanneer de kinderen vertrekken ziet Anncoud er moe maar voldaan uit. "Het is veel werk om zo'n evenement op poten te zetten, maar de kinderen hebben zich geamuseerd en dat is het voornaamste."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , vgc-speelpleinen , Elke Van den Brandt , VGC , college van de vgc

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni