Belga

Vijfhonderdtal betogers bij klimaatmars van Rise for Climate in Brussel

© Belga
23/06/2024

Een vijfhonderdtal betogers hebben zondagmiddag deelgenomen aan een mars voor het klimaat in Brussel. Dat meldt organisator Rise For Climate Belgium. Met de mars 'Touche pas à mon futur' hoopt de organisatie het maatschappelijke middenveld in Europa ertoe te bewegen een vuist te maken tegen de mogelijke inperking van het klimaatbeleid en de bezuinigingspolitiek.

Met de actie wil Rise For Climate het klimaatvraagstuk opnieuw op de agenda zetten binnen een "vijandige" context. Daarmee doelt men onder meer op de Europese besparingspolitiek en de opkomst van extreemrechts in Europa.

"We zijn verbijsterd over de opkomst van een beleid dat niet alleen klimaat- en milieuvijandig is, maar ook en vooral reactionair, autoritair, xenofoob, homofoob, seksistisch, antiwetenschappelijk, nationalistisch en eurosceptisch."

De organisatie wil de “democratie, planeet en haar levende wezens” beschermen tegen die Europese koersverandering. "Het risico op erosie van onze democratische waarden is des te groter nu de Europese Unie de lidstaten opnieuw strenge budgettaire bezuinigingsregels wil opleggen. Die zullen regeringen de financiële middelen ontnemen voor een eerlijke energietransitie”, klinkt het.

Europese top

De boodschap is vooral gericht aan de lidstaten, waarvan de regeringsleiders op 27 juli tijdens een Europese top verzamelen in Brussel. "We willen hen eraan herinneren dat de 27 Europese lidstaten zich ertoe hebben bewogen om het Akkoord van Parijs te respecteren", vervolgt organisator en klimaatactivist Kim Le Quang.

Hij duidt daarnaast dat er ook dringend ingezet moet worden op een toekomstig verbod op het gebruik van fossiele brandstoffen. "We willen dat Europa nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen stopzet."

De mars is omstreeks 14 uur van start gegaan aan het Europakruispunt en eindigde aan het Jean Reyplein in de Europese wijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Milieu , Rise For Climate Belgium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni