Belga 

Vlag gehesen aan Jubelparkboog ter ere van 75ste verjaardag NAVO

© Belga
03/04/2024

Onder de Jubelparkboog is woensdagvoormiddag de NAVO-vlag, diepblauw versierd met een witte windroos, gehesen ter ere van de 75ste verjaardag van de organisatie. Minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib (MR) en de Belgische NAVO-ambassadeur Ariadne Petridis woonden de ceremonie bij.

Het evenement vond plaats in de marge van een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Brussel op woensdag en donderdag.

Voor de gelegenheid trok ook Manneken Pis een kostuum aan in de kleuren van het bondgenootschap. De Koninklijke Munt van België gaf daarnaast een herdenkingsmunt van 10 euro uit in een oplage van drieduizend stuks. Deze munt, bedoeld voor verzamelaars, kost 54,95 euro vanwege het gebruikte metaal.

Gemeenschappelijke geschiedenis

Brussel en de NAVO hebben een lange gemeenschappelijke geschiedenis. Sinds 1967 bevindt het hoofdkwartier van de organisatie zich in het gewest, nadat Frankrijk zich terugtrok uit de militaire samenwerking. Alle politieke en administratieve functies en het militaire hoofdkwartier zijn al bijna zestig jaar gehuisvest in Haren.

Het nieuwe hoofdkwartier van de organisatie, ingehuldigd in 2018 tegenover de oude locatie, verwelkomt bijna vierduizend mensen per dag. Het NAVO-hoofdkwartier Allied Powers Europe (SHAPE) is sinds 1967 ook gevestigd in België, in Casteau, bij Bergen.

Op 4 april 1949 ondertekenden twaalf landen, waaronder tien Europese, in Washington het Noord-Atlantisch Verdrag waarmee de NAVO werd opgericht. Rond de tafel zaten België, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, IJsland, Luxemburg, Noorwegen, Nederland en Portugal, evenals de Verenigde Staten en Canada.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni