Vrouwenmars trekt door Brussel: 'Femme, vie, liberté'

Jasmijn Post
© BRUZZ
08/03/2024

'My body, my choice' en 'Zorg voor een betere balans tussen werk en privé'. Het zijn slechts enkele leuzen die deelnemers riepen tijdens de betoging op Internationale Vrouwendag. Zo'n 7.000 personen trokken vanop het Albertinaplein om 18 uur door Brussel voor meer gendergelijkheid.

8 maart is de Internationale Dag van Strijd voor de Rechten van Vrouwen. Aan de mars nemen onder meer verschillende vakbonden, politieke partijen, feministische collectieven en vrouwenorganisaties deel. Zo ook het collectief 8 maart, co-organisator.

Het vrouwencomité van vakbond ABVV-Brussel, een van de andere organisatoren, eist een einde aan seksistisch en institutioneel geweld tegen vrouwen, met of zonder wettig verblijf. Ook vraagt de vakbond om een collectieve arbeidsduurvermindering om een betere balans tussen werk en privé te bereiken voor vrouwen.

"My body my choice", scanderen de betogers, die vragen voor een verlenging van de abortustermijn tot 18 weken en afschaffing van de verplichte bedenktijd.

Verschillende wereldwijde vrouwenbewegingen worden vertegenwoordigd op de mars in Brussel. Zo loopt het gemeenschappelijk actiefront 'Femmes congolaises: stop à la guerre' mee, dat om een einde aan de oorlog Noord-Kivu vraagt. Maar ook Oekraïense vrouwen, de Iraanse vrouwenbeweging en de Palestijnse beweging hebben zich vrijdag gemobiliseerd.

De betoging trok nog door Marollen richting de Keizerslaan, via het Poelaertplein en de Regentschapsstraat om uiteindelijk via de Ravensteinstraat terug bij het startpunt toe te komen. Het Collectief 8 maars verwachtte zelf zo'n 15.000 deelnemers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni