| Archief

Werken voor de Europese Commissie, een 'hondenjob'?

© BRUZZ
21/04/2024

De Europese Commissie doet al enkele maanden tests met een ‘Breng je hond mee naar het werk’-dag, zo schrijft Politico. Medewerkers zouden er minder stress en angst door moeten ervaren, maar niet iedereen is gelukkig met de viervoeters op de werkvloer.

Sommige medewerkers van de Europese Commissie mogen sinds oktober af en toe hun hond meebrengen naar het werk. Het is een test ingevoerd door Europees commissaris Johannes Hahn. Volgens een intern bericht van de Commissie toont onderzoek namelijk aan dat “omgaan met honden stress en angst doet afnemen en het algemeen welzijn versterkt.”

Het initiatief kwam er op voorstel van enkele Europarlementsleden. Hahn zelf raakte overtuigd nadat soortgelijke initiatieven in zijn thuisland Oostenrijk goed bleken te zijn voor het welzijn op de werkvloer.

Aan de leiband

Voor het goede verloop van de proefdagen heeft de Commissie vijf bladzijden aan richtlijnen meegegeven voor haar werknemers. Zo mag je als deelnemer maar één hond meebrengen en moet die aan de leiband op kantoor. Al heeft Politico vastgesteld dat die regels niet altijd goed worden gevolgd.

Enkele rassen die de Commissie ziet als aanvals- of waakhonden zijn niet welkom. Het gaat bijvoorbeeld om rottweilers en mastiffs. Daarnaast zijn er nog hondenrassen die worden afgeraden omdat ze collega’s ongemakkelijk kunnen maken - ze zijn bijvoorbeeld te groot. Je Duitse Herder of Dobbermann meenemen naar de Europese Commissiegebouwen wordt niet op prijs gesteld.

Geblaf op de gang

Niet elk personeelslid is gelukkig met de proef: “Ik vind het niet gepast,” laat een medewerker van de Europese Commissie aan Politico weten: “Ik zal misschien heel anti-hond klinken, maar wanneer je in de lift tegen zo’n grote hond aankijkt voel je je niet comfortabel.” Ook het geblaf op de gang tijdens het werk wordt door de medewerker niet geapprecieerd.

Het proefproject werd in oktober opgestart en maakte toen deel uit van een week rond mentale gezondheid. De Europese Commissie had het toen over een “blaffend succes” dat “talloze Instagramwaardige momenten had opgeleverd.”

Enkele collega's zullen alvast ontbreken op die Instagramplaatjes. Als je allergisch bent aan honden of je niet comfortabel voelt met hun aanwezigheid word je namelijk vriendelijk aangeraden om te telewerken.

In totaal zouden er al 60 honden zijn meegebracht. Na hun passage worden de kantoren extra gepoetst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni