"De Brusselse samenleving is ontwricht", zegt Eric Vandezande, van de veertig Brusselse wijkcomités, donderdagochtend na verschillende schietpartijen in Anderlecht en Sint-Joost-Ten-Node. Vandezande meent dat het toekomstige Kanaalplan van de federale regering geen volwaardige oplossing is voor het drugsgeweld in de hoofdstad. "In Brussel leven er duizenden mensen die ervoor kiezen hun leven te vergooien aan een drug zoals crack. We moeten ons afvragen hoe dat komt."

© Bart Dewaele
| Eric Vandezande.
Wijkverenigingen over schietpartijen: 'Brusselse samenleving is ontwricht'
De veertig Brusselse wijkcomités maken zich sinds jaar en dag ernstige zorgen over het oplaaiende drugsgeweld in de hoofdstad. Het Brusselse drugsgeweld lijkt sinds vorig jaar ook steeds verder te ontsporen. In 2024 waren er in totaal 92 schietpartijen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waarvan velen te maken hadden met de drugsoorlog. In 2023 werden er 62 schietpartijen geteld in het Brusselse.
De plannen van de federale regering om een nieuw Kanaalplan op te starten, zullen volgens Vandezande niet volstaan om het probleem helemaal te verhelpen. Na de aanslagen van maart 2016 kwam er al een actieplan tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme. "Dat plan concentreert zich uitsluitend op meer politie en betere justitie", klinkt het.
Onder de oppervlakte
Volgens Vandezande moet er ook onder de oppervlakte gekeken worden. "Het kanaalplan haakt in op het zichtbare gedeelte van de ijsberg. Maar een ijsberg kan ook van onder aangroeien, en dat heeft vooral te maken met de temperatuur van het water waarin die drijft."
Drugs en het bijhorende geweld kunnen in Brussel welig tieren als gevolg van "een steeds kouder wordende samenleving en maatschappij", meent Vandezande nog. "Brussel is opmerkelijk kouder geworden. Mensen zorgen minder voor elkaar, er zijn tienduizenden daklozen en honderdduizenden mensen zonder papieren die uitgesloten zijn van een normaal leven." De invoer van een nieuw Kanaalplan zal volgens de Brusselaar "maar weinig veranderen".
Lees meer over: Samenleving , 40 comités