Zeventig betogers op straat in Brussel tegen doden in gesloten centra

© Belga
19/01/2024

Een zeventigtal betogers zijn vrijdag door de Brusselse straten getrokken uit protest tegen de sterfgevallen in de gesloten centra die de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) uitbaat. Meer bepaald in het centrum in Merksplas, bij Antwerpen, vielen op enkele maanden tijd twee doden.

De groepen 'Zone Neutre' en 'Getting the voice out' verzamelden rond 14 uur aan Kunst-Wet en stapten samen naar de DVZ. "Gesloten centra doden. Regularisatie!" las het spandoek vooraan de stoet.

Op 25 december werd een man levenloos aangetroffen in het gesloten centrum van Merksplas bij Antwerpen. Hoewel de directie van het centrum en de DVZ verklaren dat de man zichzelf van het leven had beroofd, geloven de collectieven dat niet. Zij beweren dat hij onwel was geworden en er niet naar hem geluisterd werd door de gezondheidsdiensten.

Gecompliceerd

"Mensen worden hier vermoord, het is niet normaal", vertelde een medebewoner van de overledene aan de organisatoren van de betoging. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken is het tegengestelde waar. "De man werd behandeld door een arts en een psycholoog. Hij stond zelfs op het punt om in het ziekenhuis opgenomen te worden, buiten het centrum van Merksplas", klinkt het.

Hoewel de administratie toegeeft dat de psychologische toestand van mensen in gesloten centra "gecompliceerd" is, omdat ze zich vaak aan het einde van de procedure bevinden en in het proces van repatriëring naar hun land van herkomst, beweert ze dat elk centrum "alle medische en psychologische ondersteuning biedt die nodig is om deze terugkeer zo soepel mogelijk te laten verlopen".

Eenzame opsluiting

In februari overleed een 38-jarige man uit Koerdistan in hetzelfde centrum "onder vage omstandigheden", vindt een lid van 'Getting the voice out'. "Opsluiting maakt kapot, psychologisch en fysiek. Sinds het ontstaan van deze gevangenissen zijn de mensen die erin zitten altijd blijven klagen over de schandalige omstandigheden waarin ze verkeren." Het gaat dan onder meer om een gebrek aan hygiëne, bedorven voedsel of eenzame opsluiting onder het minste voorwendsel.

De Dienst Vreemdelingenzaken ontkent het willekeurig gebruik van isolatiecellen. "Die procedure wordt alleen gebruikt wanneer een gevangene de interne regels overtreedt, om zijn veiligheid en die van zijn medegevangenen te garanderen." De betogers hebben twee eisen. Ten eerste pleiten ze voor "een einde aan het onderdrukkende opsluitings- en uitzettingsbeleid en massale regularisatie". Ten tweede willen ze dat de waarheid wordt verteld over de omstandigheden van de twee sterfgevallen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni