BRUZZ

| Johan Floderus voor zijn gevangenname

Zweedse Brusselaar en diplomaat Floderus vrijgelaten in ruil voor Iraniër

© Belga
15/06/2024

Teheran heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus en de Zweed Saeed Azizi vrijgelaten. Dat kondigt de Zweedse premier Ulf Kristersson op X aan. Zweden laat dan weer de Iraniër Hamid Noury vrij, die in het land is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De gevangenenruil kwam tot stand dankzij bemiddeling van Oman.

"De Zweedse burgers Johan Floderus en Saeed Azizi zijn vrijgelaten nadat ze zonder reden gevangengenomen zijn in Iran. De Zweedse regering heeft hard gewerkt voor hun vrijlating", aldus de premier. "Vandaag zullen ze landen op Zweedse grond en zullen ze met hun familie en geliefden herenigen."

Op 17 april 2022 werd de 33-jarige Floderus in de luchthaven van Teheran gearresteerd toen hij na een toeristisch bezoek naar huis wilde terugkeren. Hij zat sindsdien in de gevangenis van Evin. Volgens de Europese Unie was hij opgepakt om als ruilmiddel te dienen.

De Zweedse diplomaat Floderus woonde sinds 2016 in Brussel, dit jaar nog werd de campagne #FreeJohanFloderus opgezet om hem vrij te krijgen, die slogan prijkt onder andere op de gevel van het Flageygebouw in Elsene. De Belg Olivier Vandecasteele, die zelf 455 dagen in Iran in de gevangenis zat, voerde ook al actie om Floderus vrij te laten.

Hamid Noury

De Iraanse autoriteiten laten zaterdag dan weer weten dat Hamid Noury, een voormalige Iraanse gevangenisbeambte die in Zweden is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, is vrijgelaten en binnenkort naar Iran zal terugkeren. "Hamid Noury, illegaal vastgehouden in Zweden sinds 2019, is vrij en zal over een paar uur terugkeren", schrijft het hoofd van de Iraanse Hoge Raad voor de Mensenrechten, Kazem Gharibabadi, op X, het vroegere Twitter

De 63-jarige Noury werd in 2019 opgepakt op de luchthaven van Stockholm. De politie had klachten over hem ontvangen van Iraanse dissidenten in Zweden. Zweedse rechtbanken kunnen volgens wetgeving burgers berechten voor misdaden die in het buitenland zijn gepleegd. Hij werd in juli 2022 door een rechtbank in eerste aanleg veroordeeld voor "zware misdrijven tegen het internationaal recht" en "moord". De man ging in beroep, maar de Zweedse rechtbank in hoger beroep bevestigde de eerdere uitspraak.

Ahmadreza Djalali

Ondertussen zit nog zeker één Zweedse burger in de gevangenis in Iran. Het gaat om de Iraans-Zweedse VUB-professor Ahmadreza Djalali. Hij werd in 2017 in Iran ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage - aantijgingen die volgens Stockholm totaal ongegrond waren.

5 februari 2024: campagne #FreeJohanFloderus op de gevel van het Flageygebouw. De Zweedse diplomaat Floderus woonde in Brussel en wordt sinds 17 april 2022 gevangen gehouden in Iran op beschuldiging van spionage

| 5 februari 2024: campagne #FreeJohanFloderus op de gevel van het Flageygebouw. De Zweedse diplomaat Floderus woonde in Brussel en werd sinds 17 april 2022 gevangen gehouden in Iran op beschuldiging van spionage.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni