| De voormalige Joegoslavische ambassade in de Emile De Motlaan in Brussel.

Sans-papiers nu ook vertrokken uit voormalige Joegoslavische ambassade

31/10/2023

De twee kraakacties die een collectief van mensen zonder papieren eerder deze maand op touw zette, zijn beide alweer afgelopen. Vorige week al verliet het collectief een gekraakt pand op de Louizalaan, nu hebben ze ook de voormalige ambassade van Joegoslavië verlaten. “We zoeken naar oplossingen,” klinkt het.

Half oktober kraakte een groep van ongeveer vijftig mensen zonder papieren de voormalige ambassade van Joegoslavië op de Emile De Motlaan, een zijstraat in de staart van de Louizalaan. Een week later trok een andere groep sans-papiers - gelieerd aan hetzelfde collectief - richting een leegstaand hotel op de Louizalaan.

De bezettingen zijn van korte duur gebleken. Een deel van het Collectif des Sans-Papiers Bénévoles Intégrés de Bruxelles (CSPBIB) verliet vorige week al het leegstaande hotel, en sinds maandag wordt ook de voormalige ambassade van Joegoslavië niet langer bewoond. Dat zegt het collectief en wordt bevestigd door de politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene.

Tot een effectieve ontruiming kwam het maandag niet. “We zijn op eigen houtje vertrokken omdat de eigenaar ons heel duidelijk had gemaakt dat we niet langer in het pand konden blijven,” aldus Deliya van het collectief in een reactie aan BRUZZ.

Burgemeester Watermaal-Bosvoorde

Sinds het uiteenvallen van Joegoslavië is de gewezen ambassade in handen van zowel Kroatië als Noord-Macedonië. “Het was vooral op aandringen van de Kroatische ambassadeur dat we zijn vertrokken,” klinkt het bij Deliya. Bij de ambassade van Kroatië in Brussel was niemand bereikbaar voor een reactie.

Voor de groep mensen zonder papieren is het vertrek een nieuwe kaakslag. Eerder moest (een deel van het) collectief ook al weggaan uit een gebouw in de Koningsstraat.

Een deel van de bewoners van het leegstaand hotel in de Louizalaan en de gewezen Joegoslavische ambassade zou intussen teruggekeerd zijn naar een pand in Watermaal-Bosvoorde dat ze eerder al geruime tijd betrokken, maar waaruit ze komende maandag moeten vertrekken. Net die geplande uitzetting vormde een van de hoofdredenen om – uiteindelijk tevergeefs – andere oorden op te zoeken.

“We bekijken nu mogelijke oplossingen met enkele partners en de burgemeester van Watermaal-Bosvoorde,” besluit Deliya.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni