| De voormalige Joegoslavische ambassade in de Emile De Motlaan in Brussel.

Mensen zonder papieren hebben leegstaand hotel aan Louizalaan verlaten

JB
24/10/2023

De groep sans-papiers die dit weekend een leegstaand hotel op de Louizalaan kraakte, is in de nacht van maandag op dinsdag uit het gebouw vertrokken. Ze hebben zich gevoegd bij de groep mensen zonder papieren die eerder deze maand de voormalige ambassade van Joegoslavië betrok. Er verblijft nu een vijftigtal sans-papiers in dat pand.

Tien dagen geleden kraakte een groep van ongeveer vijftig mensen zonder papieren, onder impuls van het Collectif des Sans-Papiers Bénévoles Intégrés de Bruxelles (CSPBIB), de voormalige ambassade van Joegoslavië op de Emile De Motlaan, een zijstraat in de staart van de Louizalaan.

Afgelopen weekend trok een andere groep sans-papiers - gelieerd aan hetzelfde collectief - richting een leegstaand hotel op de Louizalaan. Die bezetting blijkt nu echter van korte duur: volgens een vertegenwoordiger van de eigenaar van het hotel zijn de enkele tientallen (ex-)bewoners in de loop van de nacht uit het gebouw vertrokken.

“We hebben de nodige stappen ondernomen om de mensen uit het pand te zetten, maar ze zijn op eigen houtje weggegaan,” vertelt Philippe Moreau van eigenaar ACP Brussels aan BRUZZ. “Hier is geen water of elektriciteit en het gebouw voldoet absoluut niet aan de vereiste veiligheidsvoorschriften. Bovendien gaan er vanaf deze week werken van start.”

Kroatië en Noord-Macedonië

De groep mensen zonder papieren die het gebouw enkele dagen inpalmde, heeft zich bij de andere bezetting gevoegd, in de voormalige ambassade van Joegoslavië, zo laat CSPBIB weten. In totaal verblijven daar nu volgens de organisatie opnieuw zo'n vijftig mensen. “Hier leven nu vooral mensen die afkomstig zijn van de andere bezettingen die we de voorbije maanden op touw hebben gezet in de Koningsstraat en in Watermaal-Bosvoorde,” zegt Kamal van het Brusselse collectief aan BRUZZ.

“Daar moesten we vertrekken. We zijn hier natuurlijk beland omdat we hier een dak boven ons hoofd hebben, maar ook om de problematiek van de sans-papiers opnieuw meer onder de aandacht te brengen,” klinkt het. Het collectief heeft een gesprek met premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) gevraagd omdat ze hopen op een nieuwe regularisatieronde. Dat verzoek viel op een koude steen.

Kroatische en Noord-Macedonische wetgeving

Het er niet op dat de bezetting in het herenhuis op de Emile De Motlaan een lang leven beschoren is. Maandag brachten de ambassadeurs van Kroatië en Noord-Macedonië een bezoekje aan het pand, omdat die landen sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in 2003 eigenaar zijn van het gebouw. Volgens CSPBIB dringen de ambassadeurs aan op een snelle ontruiming van het pand.

Het gebouw vormt in ieder geval een opmerkelijke casus. Bij kraakacties moet de politie volgens de procedure langs een vrederechter passeren om de bewoners uit het pand te zetten. In dit geval is het niet zeker of het statuut van extraterritoriaal eigendom van de voormalige ambassade vandaag nog geldt. Als dat zo is, zijn de bewoners mogelijk onderworpen aan de Kroatische en Noord-Macedonische wetgeving.

Voormalige ambassade van Joegoslavië

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni