Het Collectif des Sans-Papiers Bénévoles Intégrés de Bruxelles (CSPBIB) wil via het kraken van panden een nieuwe regularisatiegolf voor mensen zonder papieren afdwingen bij de federale regering. Het Brusselse collectief nodigt premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) uit voor een gesprek in de "ambassade van de sans-papiers".
Het collectief kraakte vorige week de voormalige ambassade van Joegoslavië in Brussel op de Emile De Motlaan. Afgelopen weekend werd vervolgens ook een leegstaand hotel op de Louizalaan gekraakt. De bedoeling van het collectief is om de negentig mensen die in de twee panden aanwezig zijn, net als 130 mensen op de wachtlijst, onderdak te geven.
Met de actie wil het CSPBIB druk uitoefenen voor een structurele oplossing. Het wil een nieuwe regularisatiegolf bewerkstelligen zodat mensen die in precaire omstandigheden en onder uitbuiting moeten werken, de Belgische grondrechten krijgen. "Het gaat hier over gezinnen die soms al meer dan tien jaar in België wonen. Ze spreken de taal, ze werken en hun kinderen gaan naar school," aldus het CSPBIB aan persagentschap Belga.
De voormalige ambassade van Joegoslavië, die sinds het uiteenvallen van het land in 2003 eigendom is van Kroatië en Noord-Macedonië, is een vreemde eend in de bijt in het rijtje van gekraakte panden in Brussel. Normaliter moet de politie langs een vrederechter passeren om de bewoners uit het pand te zetten. In dit geval is het echter niet zeker of het statuut als extraterritoriaal eigendom van de voormalige ambassade vandaag nog geldt. Indien dat statuut nog zou gelden, zou het mogelijk zijn dat de mensen onderworpen zijn aan de Kroatische en Noord-Macedonische wetgeving.
"We zijn op dit moment aan het onderzoeken of dat zo is. De politie heeft ons meegedeeld dat dat wel degelijk het geval is. Maar dat kan ook zijn om ons af te schrikken," zegt het collectief. De laatste keer dat een ambassade door sans-papiers werd gekraakt, was in 2001, toen de ambassade van Somalië van 2001 tot 2007 bewoond werd door een veertigtal mensen.
Maandagochtend zijn de ambassadeurs van Kroatië en Noord-Macedonië langsgekomen in het pand. Volgens het collectief hebben ze de deur geforceerd en gevraagd dat het gebouw tegen maandag ontruimd wordt. "We proberen een gulden middenweg te vinden. Zo niet staan er vijftien gezinnen, onder wie vrouwen en kinderen, op straat," aldus CSPBIB.
Het CSPBIB bezette zondag ook een leegstaand hotel in de Louizalaan. Het hotel heeft 69 kamers en werd al twee jaar niet meer gebruikt, weet persagentschap Belga. Het kraakpand huisvest nu een veertigtal mensen zonder papieren, waaronder heel wat families, zo laat de coördinator van het collectief weten aan BRUZZ.
De coördinator laat weten dat er voorlopig "geen goed nieuws" is van de eigenaar. "De eigenaren zijn niet blij met ons, de politie is vandaag al verschillende keren langsgekomen." De eigenaren zouden al hebben gedreigd dat ze naar de vrederechter stappen, laat het collectief weten. Na een klacht hebben de krakers acht dagen de tijd om het pand te verlaten voordat de politie de mensen gedwongen uitzet.
Het collectief bestaat sinds 2021 en was betrokken bij verschillende kraakpanden in Brussel, zoals de hoofdzetel van mijnbouwbedrijf Gécamine in Watermaal-Bosvoorde. Ecolo-burgemeester Olivier Deleuze stond oogluikend toe dat daar een vijftigtal mensen woonden, onder het mom "het is beter dat er mensen wonen dan dat het leegstaat." Op 7 mei van dit jaar moesten de mensen op bevel van de rechter het pand verlaten, zo schreef La Dernière Heure eerder.
Volgens het CSPBIB weerspiegelen leegstaande gebouwen het "immobilisme" van het opvangbeleid van de Europese regeringen. "Er zijn te veel leegstaande gebouwen in Brussel," liet het collectief eerder optekenen bij Belga. "Er staat meer dan zeven miljoen vierkante meter leeg."
Regularisatie is - anders dan asiel - een discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. Er bestaan geen duidelijke criteria voor die met het publiek worden gedeeld. De laatste actie voor regularisatie - die startte in de winter van 2021 in de Begijnhofkerk - vroeg om duidelijke criteria, maar is daar niet in geslaagd.
Ook nu wijst de reactie van federaal CD&V-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor erop dat er geen kans is op een debat over het onderwerp. "Mensen die een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten, moeten terugkeren. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen kan, om humanitaire redenen, een regularisatie worden toegekend. Een collectieve regularisatiecampagne is absoluut niet wat we moeten doen om de problemen op te lossen."
Ze wijst tot slot op de mogelijkheden tot begeleiding voor terugkeer en een toekomst opbouwen in het land van herkomst, en dreigt met gedwongen terugkeer als mensen niet meewerken.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , bezetting