Het pand: een voormalig hotel in het Sint-Joostse deel van de Koningsstraat.

Mensen zonder papieren bezetten leegstaand gebouw in Sint-Joost

© Belga
13/02/2022

In de Koningsstraat in Sint-Joost-ten-Node hebben een vijftigtal mensen zonder papieren een leegstaand gebouw bezet, zo heeft een collectief dat hen omkadert zondag bekendgemaakt. Ze spreken van een "solidaire opeising".

Woordvoerster Audrey Dereymaeker van de lokale politie van de zone Brussel-Noord zei dat politieagenten ter plaatse waren gegaan en hadden vastgesteld dat de bezetting al meer dan 24 uur aan de gang was. Daardoor kon de politie niet ingrijpen.

De eigenaar van het gebouw op nummer 312, dat vroeger een hotel was, zal op de hoogte gebracht worden van de bezetting. Hij kan aan de vrederechter de ontruiming van het pand vragen.

De bezetters noemen zich "Les bénévoles sans-papiers de Bruxelles". Ze hopen met de eigenaar een 'overeenkomst van precair gebruik' te sluiten om onderdak te bieden aan mensen die illegaal in België verblijven of dakloos zijn, totdat het gebouw een nieuwe bestemming krijgt. Volgens de bezetters staat het pand al meer dan een jaar leeg en is er nog geen stedenbouwkundige vergunning voor aangevraagd.

"We leven sinds jaren in Brussel", zegt een woordvoerder van het collectief in een communiqué. "We hebben geen papieren, de politie treedt tegen ons op, we zijn gedwongen op straat te leven, in onaangepaste, te dure of overvolle onderkomens. De overheid weigert de noodzakelijke oplossingen aan te reiken, te beginnen met een regularisatie, waardoor we niet legaal kunnen werken."

Het gaat om de vierde "solidaire opeising" van een gebouw in het Brusselse gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , bezetting , kraakpand

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni