Het kraakpand bevindt zich in de Joseph Stevensstraat.

46 mensen zonder papieren moeten kraakpand ABVV verlaten

© Belga
19/02/2021

Een Brusselse rechtbank heeft op 16 februari aan 46 mensen zonder papieren, onder wie 17 kinderen, het bevel gegeven om binnen acht dagen een gebouw van het ABVV in de Stevensstraat in Brussel te verlaten. De bewoners klagen over het korte tijdsbestek, maar de vakbond, die het gebouw bezit, zegt dat ze al in maart 2020 op de hoogte werden gebracht van de verkoop.

"Wij gebruiken het gebouw niet meer sinds mei 2019. We hebben sinds juni van dat jaar dan ook een tijdelijke bewoning toegelaten. In maart 2020 hebben we de bewoners dan geïnformeerd over het verkoopcompromis en hebben we aangeboden hen te helpen met hun verhuis", duidt Thierry Bodson, voorzitter van het ABVV.

"We hebben hen in november opnieuw opgezocht om te melden dat de verkoop met rasse schreden naderde, maar dan hebben ze alle contact verbroken", voegt hij eraan toe. "We hadden dan ook geen andere keuze. Midden april hebben we een afspraak met de notaris waarvoor we ons hebben geëngageerd om een leeg gebouw af te staan", onderstreept hij.

Communicatie verbroken

"Indien de dialoog wordt hervat en er voor half april een akkoord wordt bereikt, zullen we ons verzoek uiteraard intrekken. Maar tot op de dag van vandaag blijft de communicatie verbroken", voegde hij er nog aan toe.

De bewoners verkondigden donderdag dat ze hoopten om nog tot in juni te kunnen blijven. "Het gebouw verlaten in volle winterperiode, midden in het schooljaar en op een moment dat het duidelijk is dat de pandemie nog lang niet voorbij is, is gewoon onmogelijk! Tenzij we een echt sociaal drama willen veroorzaken", aldus een bewoner.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni