'Sint-Lambrechts-Woluwe organiseert verkapte taaltelling'

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi), burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe

Het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe vraagt in een brief aan haar inwoners om te laten weten in welke taal zij het gemeenteblad willen ontvangen. Voor gemeenteraadslid Kurt Deswert (Open VLD) is dat in strijd met de taalwetgeving. Hij denkt er aan om een klacht in te dienen bij het Vast Comité voor Taaltoezicht.

Volgens burgemeester Olivier Maingain (Défi) is dat om de inwoners beter te dienen. Uiteraard spelen er ook economische en ecologische motieven mee, aldus Maingain.

20180118 Kurt Deswert BRUZZ ACTUA 1600

Maar gemeenteraadslid Kurt Deswert ziet andere motieven. Voor hem is dat een verkapte vorm van een taaltelling. En dat is in strijd met de taalwetgeving. Volgens Deswert moet een gemeenteblad wettelijk in de twee talen worden bedeeld, zonder onderscheid te maken. “Dat gebeurt in de meeste Brusselse gemeenten zonder enig probleem."

Deswert gaat nu advies inwinnen bij het Vast Comité voor Taaltoezicht. Op basis daarvan volgt er al dan niet een klacht. Deswert zegt nu al de steun te hebben van Georges Desmul (CD&V).

In een reactie aan BRUZZ laat burgemeester Olivier Maingain (Défi) weten dat er van een taaltelling geen sprake is. "Dit zijn fantasmes uit vervlogen tijden" aldus Maingain. "Bovendien weten wij op basis van de dienst Bevolking perfect hoeveel Nederlandstaligen in onze gemeente wonen."

In Sint-Lambrechts-Woluwe is tweetaligheid van het gemeenteblad al jaren de inzet van discussies en klachten. Dat gaat met ups en downs. Nu de verkiezingen in aantocht zijn, beleven we alweer een opflakkering van die discussies. En dat betreurt Deswert: "Mocht ons gemeentebestuur dezelfde creativiteit aan de dag leggen voor de renovatie van de Nederlandstalige scholen, dan zouden de leerkrachten en leerlingen van die scholen intussen al in nieuwe gebouwen zitten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?