Taalcommissie: 'Gemeentebladen St-Lambrechts onwettelijk'

Twee eentalige gemeentebladen met ongelijke inhoud uitgeven is in strijd met de taalwetgeving. Dat stelt de Vaste Commissie voor Taaltoezicht naar aanleiding van een klacht over de bladen van St-Lambrechts-Woluwe. Vlaams Belang wil dat minister-president Rudi Vervoort (PS) de gemeente tot de orde roept.

Sinds eind vorig jaar heeft Sint-Lambrechts-Woluwe twee gemeentebladen: eentje in het Frans en eentje in het Nederlands. De inhoud is echter niet dezelfde: het aanbod in de Franstalige versie is veel uitgebreider dan in de Nederlandstalige. Oppositieleden Georges De Smul (CD&V), Philippe Geelhand (Open VLD) en Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) startten daarom een procedure bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT). 

Die bevestigt nu dat er effectief een probleem is. "Ons advies is niet bindend maar als de gemeente het naast zich neerlegt, kan een belanghebbende nu naar de rechtbank stappen", zegt voorzitter Emmanuel Vandenbossche aan brusselnieuws.be.

Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) kondigt aan minister-president Rudi Vervoort (PS) te willen interpelleren over de kwestie. "Vervoort kan zich nu niet langer verstoppen", klinkt het in een persbericht. "Het Vlaams Belang eist dat de verspreiding van de eentalige gemeentebladen direct wordt stopgezet. Zoniet moet Vervoort als toezichthoudende overheid de nodige dwingende sancties treffen."

Burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe is FDF-voorzitter Olivier Maingain.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?