‘Gemeente marginaliseert de Vlamingen’

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
25/02/2015

Open VLD en CD&V verzetten zich met klem tegen de nieuwe communicatiepolitiek van FDF-burgemeester Olivier Maingain in zijn gemeente. Die heeft beslist om het glossy gemeenteblad alleen in het Frans uit te geven. De Vlamingen krijgen een apart blad. “Regelrechte apartheid,” zo klinkt het bij de Nederlandstalige oppositie.

Hoe scherp het communautaire profiel van Olivier Maingain in de nationale politiek ook is, als burgemeester leek hij zich tot nog toe altijd als een legalist te gedragen. In dat beeld komen nu serieuze barsten. Zo heeft Maingain onlangs beslist om het gemeentelijk informatieblad Wolu-Info alleen in het Frans uit te geven. De Vlamingen krijgen, bij hen thuis, een aparte, gereduceerde variant in het Nederlands. Zo wekt Maingain de indruk, bij de inwoners en bij de internationale gemeenschap, dat zijn gemeente eentalig Frans is.

“Deze beslissing is volledig in strijd met de taalwet van 1966”, zegt gemeenteraadslid Philippe Geelhand (Open VLD). “Een gemeentebestuur moet de bevolking tweetalig inlichten.” Geelhand wijst erop dat de vorige edities van het gemeenteblad wél Nederlandstalige artikels bevatten. “Ze namen weliswaar maar een klein deel van de plaats in, maar het blad was tenminste tweetalig.”

“Er is nog een tweede reden waarom de gemeente de wet overtreedt”, zegt Geelhand. “Maingain gebruikt hiervoor adressenlijsten van inwoners die in het Nederlands zijn ingeschreven. Dat is onwettig. Dat mag alleen voor kiesverrichtingen.”
Geelhand ziet nog een derde reden om de beslissing aan te vechten. Twee aparte bladen uitgeven is geen voorbeeld van deugdelijk bestuur. “De kost ligt een stuk hoger dan de uitgave van één blad. En de gemeente heeft het al niet breed. In het OCMW heeft men zopas acht mensen moeten afdanken.”

Ook gemeenteraadslid Georges De Smul (CD&V) trekt fel van leer tegen wat hij een vorm van ‘apartheid’ noemt. “Het marginaliseren van de Nederlandstalige inwoners gaat weer een stap verder”, zegt De Smul, die opmerkt dat de burgemeester op de laatste pagina van Wolu-Info wensen stuurt in vele talen - Engels, Italiaans, Spaans, Duits - maar niet in het Nederlands.

Volgens De Smul worden de Vlamingen in de gemeente nog regelmatlig geschoffeerd, ook door gemeentepersoneel. “Onlangs vroeg ik een politieagent om Nederlands te spreken. Hij antwoordde me ‘C’est un défaut que je n’ai pas’. Dat zegt toch genoeg.”

De Smul dient klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT) en de vicegouverneur van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor de naleving van de taalwet. Op 16 maart zullen Geelhand en De Smul de burgemeester interpelleren over het taalgebruik in Wolu-Info.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni