Sint-Pieters-Woluwe wil dat regering beroep aantekent tegen vonnis geluidsoverlast

© Woluwe-Saint-Lambert.eklablog.com

Op de gemeenteraad van Sint-Pieters-Woluwe is dinsdagavond unaniem een motie goedgekeurd die aan de federale regering vraagt om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg over de geluidsoverlast van Brussels Airport. Dat maakt Ecolo bekend in een persbericht.

De rechter oordeelde eind mei dat de federale regering de vliegroutes boven de noordelijke Vlaamse Rand moet hertekenen. Indien de regering daar niet in slaagt, worden er dwangsommen van 50.000 euro per inbreuk opgelegd.

De regering kreeg 90 weken om de vliegroutes over de gemeenten Vilvoorde, Grimbergen, Machelen, Meise en Wemmel aan te passen. Bovendien moet er uiterlijk op 17 september een staten-generaal plaatsvinden die een advies geeft over de te gebruiken vliegroutes en moet er een overeenkomst zijn over de toekomst van de luchthaven van Zaventem.


"Indien minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dit besluit niet verwerpt, is dat een ware schande. Het oordeel schendt op flagrante wijze de scheiding der machten. Het eist dat er een staten-generaal komt, zodat het parlement geadviseerd kan worden over de toekomst van de luchthaven en over een nieuwe vliegwet. "Een rechter moet net beslissingen nemen op basis van de bestaande wetten en een wetgever is net vrij om te beslissen of en hoe hij een wet uitwerkt", verklaart Pascal Lefèvre, fractieleider voor Ecolo in Sint-Pieters-Woluwe.


De motie vraagt dat de gemeenteraad ook een vertegenwoordiger van de gemeente aanduidt die aanwezig zal zijn op de staten-generaal.

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?