Brussel dagvaardt federale regering voor geluidsnormen

© Jef Van de Veire - BRUZZ

De Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) maakt zich op om de Belgische staat te dagvaarden in kort geding. Ze wil zo de federale overheid dwingen om de maatregelen uit te voeren waartoe ze op 19 juli vorig jaar veroordeeld was. De maatregelen moesten de geluidsoverlast beperken van vliegtuigen die de hoofdstad overvliegen.

De burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Brussel stelde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse gemeenten in juli 2017 deels in het gelijk. De rechtbank eiste dat de federale overheid de overschrijdingen van de Brusselse geluidsnormen een halt toeriep op de Kanaalroute, "de periode van 23 tot 7 uur inbegrepen."

Kanaalroute

Op de vraag om de Kanaalroute te verbieden, ging de rechter niet in. Wel werd van de federale overheid ook geëist dat ze de schendingen van de geluidsnormen stopt tussen 23 en 7 uur op de zogenaamde Ringroute, en op de route voor de landingen op de korte landingsbaan. De federale overheid moest bovendien een effectenstudie laten uitvoeren naar de geluidsoverlast van de luchthaven, en mogelijke alternatieven onderzoeken.

Vier maanden

De federale overheid had vier maanden om de vliegroutes aan te passen en ze te communiceren aan het Brussels Gewest op straffe van dwangsommen. Als dat operationeel niet mogelijk was, moest ze "de formele en concrete motivering" aan Brussel overmaken. Brussel stelt bijna een jaar later vast dat daar nog lang geen werk van is gemaakt.

Uitspraak 19 juli

"De Belgische staat heeft geen enkele concrete maatregel uitgevoerd om de duidelijke schendingen op korte termijn te stoppen, laat staan ze te verminderen. Ze zijn noch gestopt, noch verminderd," staat in de dagvaarding, gestoffeerd met cijfers van Leefmilieu Brussel van na de uitspraak op 19 juli 2017.

Er worden oplopende dwangsommen geëist, gaande tot enkele miljoenen euro's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?