| Mini Europa

Sloopvergunning voor Mini-Europa is binnen

Arnaud De Decker
09/11/2019

De overlegcommissie van de Stad Brussel heeft de aanvraag voor de afbraak van miniaturenpark Mini-Europa goedgekeurd. Het park beschikt nochtans nog over een vergunning tot eind 2020. De betrokken partijen komen in januari 2020 samen voor een ultiem overleg. Uitbater Meeus hoopt op een ommekeer, maar gelooft er naar eigen zeggen niet meer in.

Tijdens de overlegcommissie van de stad Brussel op 5 november werd de aanvraag voor een volledige afbraak van Mini-Europa, die ruim een maand geleden is ingediend, goedgekeurd. Zo dreigt de dertigste verjaardag van het park, waar miniaturen van grootse Europese gebouwen worden tentoongesteld, in mineur te eindigen.

Nochtans heeft CEO Thierry Meeus nog een exploitatievergunning voor het miniatuurpark tot eind 2020. Wat is er precies aan de hand?

Tussen twee vuren

Normaal gesproken zou Mini-Europa deel uitmaken van het Neo-project dat de Heizelvlakte opnieuw moet inrichten. De deal die Mini-Europa heeft met shoppingbouwer Unibail-Rodamco-Westfield (URW) over die integratie, loopt echter maar tot januari 2020. “Dan kan ofwel URW ofwel de Stad Brussel de stekker eruit trekken, en blijf ik met lege handen achter,” zegt Mini-Europabaas Thierry Meeus.

"Als in januari blijkt dat eind 2020 alles weg moet, en zo ziet het er naar uit, moet het park al na komende zomer dicht", legt de uitbater uit. Daarom dus dat die sloopvergunning nu al is aangevraagd. "Om onszelf in te dekken."

"Mini-Europa is een privaat project", zegt Maité van Rampelbergh, woordvoerster van Philipe Close (PS). "Wij zijn zeker voorstander van een integratie binnen het Neo-complex, maar het is aan Thierry Meeus om te onderhandelen met de verschillende belanghebbenden. Mini-Europa hoe we het nu kennen, wordt hoe dan ook afgebroken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , actua , Mini-Europa , afbraak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni