| De Brusselse Grote Markt: populaire stek in Mini-Europa

Mini-Europa heeft een vergunning aangevraagd om het park helemaal af te breken. Nochtans mocht het miniatuurpark onder de vleugels van toekomstig shoppingcentrum Neo blijven bestaan. “Maar Neo heeft vertraging en de Stad Brussel wil de huidige vergunning niet verlengen”, zegt CEO Thierry Meeus, die tussen twee stoelen dreigt te vallen.

Het openbaar onderzoek van de vergunningsaanvraag start op 10 oktober, weet de RTBF. Het gaat om de afbraak “van de gebouwen en alle installaties van het park Mini-Europa, zonder wederopbouw.”

Nu heeft Meeus nog een exploitatievergunning voor het miniatuurpark tot eind 2020. Maar als hij van de Stad Brussel geen verlenging krijgt, mag Meeus vanaf dan geen bezoekers meer toelaten in het park. “Misschien moet ik tegen dan het park zelfs al afgebroken hebben”, zegt Meeus aan BRUZZ . “Om die deadline te halen moet ik nu al een vergunning aanvragen.” Het lijkt er vooral op dat Meeus druk wil zetten op de Stad om tot een oplossing te komen.

Neo komt zo

Normaal gezien zou een verlenging niet nodig geweest zijn, omdat Mini-Europa in shoppingcentrum Neo geïntegreerd wordt. Daarvoor zijn vergunningen aangevraagd, maar die lopen nu vertraging op door beroepsprocedures bij de Raad van State.

De deal die Mini-Europa heeft met shoppingbouwer Unibail-Rodamco-Westfield (URW) over die integratie, loopt echter maar tot januari 2020. “Dan kan ofwel URW ofwel de Stad Brussel de stekker eruit trekken, en blijf ik met lege handen achter,” zegt Mini-Europabaas Thierry Meeus.

'Onbegrijpelijk'

Zo dreigt Meeus tussen wal en schip te raken. Dat hij geen verlenging van de Stad Brussel krijgt, kan hij niet begrijpen. “De Stad wil meer jobs creëren, maar bestaande ondernemingen doen ze dan stoppen. Ik ben dat een beetje beu”, aldus Meeus, die er nog op wijst dat Mini-Europa 400.000 bezoekers per jaar trekt. Dat de Stad Brussel hem sinds 2008 alleen maar vergunningen van twee à drie jaar wil geven, is hem ook een doorn in het oog. "Ik heb perspectief nodig."

Aan de RTBF zei het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS) dat “de Stad Brussel een verlenging van het contract zal garanderen.” Meeus zegt echter van niks te weten. “Dat is het eerste dat ik daar van hoor”, zegt Meeus aan BRUZZ. “Als ik hun die vraag stel, antwoorden ze niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Samenleving , Neo , Heizelplateau , bouwvergunning , Mini-Europa

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni