| Een van de iguanodons in Brussel.

Sommige iguanodons in Brussel blijken mantellisaurussen

© BRUZZ
10/03/2018

Een primeur voor het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Sommige van zijn wereldberoemde iguanodons blijken eigenlijk mantellisaurussen te zijn. Dat bevestigt het onderzoek van VUB-paleontoloog Koen Stein.

Een wetenschappelijke ontdekking in het museum voor Natuurwetenschappen, vlak bij Brussel-Luxemburg: sommige van zijn wereldberoemde iguanodons blijken eigenlijk mantellisaurussen te zijn. De kleinere skeletten blijken geen jongen te zijn, maar een heel andere soort dino's. "Daarover werd veel gespeculeerd", vertelde Koen Stein vrijdag aan BRUZZ-radio.

Maar dankzij onderzoek van Stein, paleontoloog aan de VUB, is er nu duidelijkheid. "Het gaat wel degelijk om mantellisaurussen, het kleinere neefje van de iguanodon. Ze zijn erg nauw aan elkaar verwant."

Poreuze botten

Voor het onderzoek nam Stein enkele stukjes weefsel van de botten van de dinosaurussen, om zo naar de maturiteit van de botten te kijken. "Als het om jonge iguanodons zou gaan, hadden we een poreuze botstructuur verwacht, omdat daar meer bloedvaten door lopen", legt de paleontoloog uit. "Maar dat was niet het geval. De botstructuur ziet er even volwassen uit als bij de grote iguanodons."

Het zijn dus mantellisaurussen, genoemd naar de Britse ontdekker van de soort, Gideon Mantell. Voor het onderzoek kon Stein ook gebruikmaken van stalen uit Duitsland, ter vergelijking. "Voldoende om te concluderen dat het om mantellisaurussen gaat", klinkt het. Zo heeft het museum er dus een nieuwe soort bij.

Bekijk het interview met paleontoloog Koen Stein hier:

Koen Stein, paleontoloog aan de VUB, legt de ontdekking uit aan BRUZZ-radio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, actua, natuurwetenschappen, iguanodon, mantellisaurus, dinosaurus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni