Podcast

#101 Radio Radzinski: over de spits te veel, de Brusselse titelstrijd en Nico (The Legend)

Godfried Roelant
© BRUZZ
20/03/2024

De reguliere competitie in de eerste voetbalklasse zit erop. Het moment dus om een tussentijdse balans op te maken. In een nieuwe Radio Radzinski analyseren we de prestaties van Anderlecht en wikken en wegen we de kansen van paars-wit op een 35ste landstitel. "Die eerste confrontatie met Union is allesbepalend. Als je dan na negen wedstrijden zonder zege kan winnen, zweef je recht naar de titel."

Op papier had Anderlecht in aanloop naar de Champions’ Play-off nog twee eenvoudige, maar daarom niet minder belangrijke opdrachten af te werken. Een Brusselse derbyzege boeken tegen een fel geplaagd RWDM en daarna thuis leider Union onder druk zetten door drie punten te pakken tegen Kortrijk.

Maar in dat opzet is paars-wit maar voor de helft geslaagd. Tegen de Molenbekenaren kregen we nooit echt een wedstrijd. De verdediging van RWDM is een kaas met gaten waar zelfs de snorharen van Monty voor passen.

Goedkope penalty

Het toppunt van absolute onkunde is de manier waarop Adaramola Dreyer de 0-2 aanbiedt. Op een inspeelpass van doelman Defourny mist hij knullig zijn controle, waarna de Deen met de bal mag afstormen op een wijkende defensie. Gelukkig voor RWDM maakt de winger er geen vernederende solo van, maar knalt hij de bal gewoon van buiten de zestien in doel.

Voor Adaramola volgt tien minuten later een pijnlijke wissel, omdat ook de ogen van coach Bruno Irles het niet meer aankunnen. Ze draaien nog net niet even kleurrijk in het rond als bij onze kazen-veroberende-muis in tekenvorm.

Match gespeeld, zeker wanneer scheidsrechter Lambrechts Anderlecht ook nog eens een strafschop cadeau doet. Zelfs Jan Vertonghen geeft meteen grif toe dat dit een foute beslissing is. "Al denk ik niet dat hij dit doet wanneer het om de knikkers gaat en het nog 0-0 staat", nuanceert Godfried Roelant het altruïsme van de kapitein van Anderlecht.

'Als het om de knikkers gaat, denk ik niet dat Vertonghen nog eens met zijn vingertje zwaait bij een onterechte penalty. Zeker niet als het nog 0-0 staat'

Godfried Roelant

Podcaster

De RWDM-fans hebben in ieder geval weinig aan het gulle gebaar van de recordinternational. Zij zijn op dat moment al een week woest over het uitbrengen van een derbysjaal met de kleuren en namen van beide clubs. Totaal overbodig, vinden sommigen, en een tekenend voorbeeld van hoe de nieuwe voorzitter John Textor geen kaas heeft gegeten, hier is Monty weer, van de identiteit van de club.

"Ik kan dat ergens wel snappen", pikt Pico The Legend, die ook wel eens door het leven gaat als Nico of Zico. "Zulke sjaals met twee teams werken volgens mij enkel in Europese wedstrijden zonder rivaliteit. Nu wil het bestuur munt slaan uit een beladen derby. Da’s vreemd. Ze zouden dan beter zoals Anderlecht proberen werken met een aantal Brusselse symbolen."

De spits te veel

Dankzij een simpele overwinning tegen RWDM kan Anderlecht met vertrouwen aan de laatste wedstrijd van de reguliere competitie beginnen. Ook al omdat tegenstander Kortrijk op dat moment hekkensluiter is.

Maar coach Brian Riemer vindt het nodig om een aantal spelers rust te gunnen en op de mat te experimenteren met twee spitsen. Iets wat faliekant misloopt, want na een slappe pot voetbal en veel lange ballen kreeg Anderlecht een kwartier voor affluiten het deksel op de neus: 0-1. Geen punten en dus ook geen druk op de ketel bij Union.

'De uitschuiver tegen Kortrijk kun je moeilijk anders dan pure arrogantie noemen. En dan heb ik het nog niet eens over het experiment met twee spitsen'

Reinout Vander Hulst

Voetbalcolumnist

Voetbalcolumnist Reinout Vander Hulst (RSC Anderlecht)

"Je kunt dit moeilijk anders dan pure arrogantie noemen", zegt Reinout Vander Hulst. "En dan heb ik het nog niet eens over het probeersel met zowel Dolberg als Vázquez in de basis. Volgens mij moet dat zeker kunnen, al is de voorbije wedstrijden wel gebleken dat Vázquez vooral van goudwaarde is op het moment dat er moet geschakeld worden naar powerplay.

"Ach ja, gelukkig gebeurt het nu, en niet bij de start van de play-offs. Laat ons hopen dat Riemer tijdens de interlandbreak duidelijke keuzes maakt. Want da’s absoluut nodig," vertelt Vander Hulst, die nog altijd twijfelt over het tactisch vernuft van de kale trainer.

Brusselse titelstrijd

Verder in de aflevering gaan we dieper in op de Brusselse titelstrijd en halen we er de kalender van de play-offs bij. De derde speeldag werd met rood omcirkeld. Dan speelt Anderlecht thuis tegen Union. "Als je dan kan winnen, zweef je daarna recht naar de titel. Die eerste confrontatie met Union is allesbepalend."

Eindigen doen we deze aflevering met een evaluatie van het transferbeleid, een nieuwe prijsvraag en een rondje 'top en flop' binnen de huidige kern.

Muzikaal wordt deze Radio Radzinski dan weer neergelegd met ‘Europapa’ van Joost Klein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni