Podcast

#98 Radio Radzinski met Hassan Al Hilou: over Brussels Capital, de Ark van Noah en Smeagol

Godfried Roelant
© BRUZZ
31/01/2024

Het heeft niet veel gescheeld of Anderlecht stond na negen Brusselse derby's tegen Union nog altijd zonder punten. Maar een goal van Thorgan Hazard in blessuretijd leverde paars-wit alsnog een puntje op. 1/24, Beker van België niet meegerekend. Het is geen statistiek om trots op te zijn. Dat weet ook geboren ondernemer en Anderlecht-fan Hassan Al Hilou. "Al hadden we zonder blunders die laatste match wel gewoon kunnen winnen," zegt hij in een nieuwe Radio Radzinski.

Zondag 8 januari 2023, het bezoekersvak in het Lotto Park. De supporters van Union halen na een zesde (!) overwinning op rij tegen grote broer Anderlecht een spottend spandoek boven. In grote blauwe letters wordt het einde van een tennismatch afgekondigd. Jeu, set et match. Een beetje voorbarig, dat wel, maar ondertussen zitten we halfweg de tweede set en is paars-wit er nog altijd niet in geslaagd om een spelletje te winnen.

Nochtans kreeg de recordkampioen vorige week twee uitgelezen kansen op eerherstel. Eerst op bezoek bij Union in de kwartfinales van de Beker van België en daarna in de vaderlandse competitie voor een vol Astridpark. Maar het ontbrak Anderlecht aan duidelijke tactische richtlijnen en strijdlust om er ook echt iets van te maken.

Een haarscherpe blik zonder bril

Ook Hassan Al Hilou had graag wat meer duelkracht gezien. Misschien kan de paars-witte staf hem eens raadplegen, want de 24-jarige ondernemer weet wat knokken is. Op 9-jarige leeftijd ruilt hij zijn geboorteland Nederland in voor een ruwer bestaan in Molenbeek. Daar zoekt hij samen met zijn Irakese vader en een paar andere familieleden een weg door de Brusselse jungle. Niet gemakkelijk, want geld is er op dat moment niet. Zo vraagt de aankoop van een bril het nodige rekenwerk. En toch kijkt Al Hilou met een haarscherpe blik en veel drive naar de toekomst.

Hassan_Al_Hilou_A_seat_at_the_table_inzet_(c)_Saskia_Vanderstichele.jpg

Hassan Al Hilou (A seat at the table.)

Hij is gepassioneerd door economie en politiek en wil zijn leven wijden aan de strijd voor meer jongeren en diversiteit binnen de bedrijfswereld. Dat plan begint met de oprichting van YouthTalks, een online discussieforum dat fake news de wereld wil uithelpen. Amper vijftien jaar is hij dan, wat van hem in 2014 de jongste ondernemer van het land maakt. De ambitie met YouthTalks is minder simpel dan ze klinkt. Want Al Hilou wil met zijn projecten de wereld veranderen.

"Fake news was toen nog niet zo een groot thema als vandaag. Het is eigenlijk pas sinds de Amerikaanse presidentsverkiezing van Donald Trump dat er meer bewustwording is rond ontstaan. Je kan dus wel zeggen dat YouthTalks een van de eerste initiatieven is die van de strijd tegen desinformatie zijn core business heeft gemaakt." Na YouthTalks volgt vzw Capital, een organisatie die de Brusselse jeugd financieel onafhankelijk wil maken. Een nobel doel, maar niet eenvoudig als je weet dat een vierde van de jongeren tussen 15 en 25 werkloos is.

De ark van Noah

Godfried schrijft meteen een vacature uit voor doelman bij RSC Anderlecht. Want voor hem is Schmeichel een van de grootste pijnpunten bij paars-wit. "Bij elke uittrap van Smeagol zit je met de billen dicht te kijken naar een verloren bal. Hij is nog maar een schim van het betrouwbare sluitstuk dat in 2016 met Leicester City de Premier League heeft gewonnen. Ook het uitvoetballen verloopt bijzonder stroef. Ik ben er zeker van dat ook de verdediging soms met de daver op het lijf een bal terugspeelt."

'De zondvloed Sadiki deed heel Anderlecht kopje onder gaan. Noah hijste ondertussen eenvoudig de drie punten aan boord van zijn Ark met een panna of twee.'

Godfried Roelant

Rein, Pico en Hassan werpen vooral een bloemetje naar Noah Sadiki. Het Neerpede-product kiest afgelopen zomer voor de kleuren van Union en is daar vandaag een van de uitblinkers. "Da's natuurlijk bijzonder pijnlijk, maar ergens ook logisch. Hij wou zich bewijzen en heeft dat met brio gedaan. De zondvloed Sadiki deed heel Anderlecht kopje onder gaan. Noah hijste ondertussen eenvoudig de drie punten aan boord van zijn Ark met een panna of twee."

Provinciale Patris en supportersprotest

Verder in de aflevering vinden we met Mario Stroeykens toch een lichtpuntje terug. "Hij werkt hard, heeft een goed schot en brengt altijd dat tikkeltje meer. Het is een raadsel waarom hij plaats heeft moeten ruimen voor Hazard of Verschaeren," staaft Rein zijn betoog. "En ook Zeno speelt altijd zijn match. We moeten dus niet wanhopen, maar een kampioenenploeg is het voorlopig niet."

"Zeker niet zo lang Louis Patris blijft sukkelen op de rechtsback. Hopelijk komt Sardella sneller terug dan verwacht, want op dit moment wordt zijn positie ingevuld door een voetballer die speelt op het niveau van tweede provinciale." Eindigen doen we deze Radio Radzinski met een debat over de macht van de fans na de vele supportersprotesten bij zowel Anderlecht als RWDM. Muzikaal leggen we deze aflevering neer met 'ICI C BX' van Zwangere Guy en Frenetik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni