Anderlecht gaat voor zesde keer op rij onderuit tegen Union

08/01/2023

Vicekampioen Union Sint-Gillis heeft zondagavond op de negentiende speeldag in de Jupiler Pro League met 1-3 (rust: 0-0) gewonnen tegen een tienkoppig Anderlecht. Voor RUSG was het al de zesde competitiezege op rij tegen de buren uit Anderlecht.

Vijf gele kaarten en één rode kaart, dat was de balans na 45 bitsige minuten in het Lotto Park. De wedstrijd begon dramatisch voor de thuisploeg, die op aangeven van de VAR na twaalf minuten al met een man minder voort moest na de uitsluiting van Moussa Ndiaye, die de min of meer doorgebroken Lazare onderuit had gehaald.

Spelmaker Lior Refaelov mocht vervolgens naar de kant voor Killian Sardella. Adrien Trebel en aanvoerder Hendrik Van Crombrugge waren op de bank gestart. Die laatste zou volgens Belgische media mogen vertrekken omdat zijn contract te zwaar doorweegt, de Nederlander Bart Verbruggen stond daardoor in doel. Refaelov en Trebel zijn eind dit seizoen einde contract in de Belgische hoofdstad.

Remco keek mee

Met een man meer controleerde Union de partij, zonder het Anderlechtse doel evenwel te belegeren. Met de afgedwongen kansen sprongen de buren uit Sint-Gillis dan weer te onzorgvuldig om.

Wereldkampioen wielrennen Remco Evenepoel zag vanuit de tribunes dat het spel vanwege de vele akkefietjes te vaak stillag. De partij was bitsig en scheidsrechter Bram Van Driessche had alle moeite van de wereld om de teugels vast te houden. Gele kaarten voor de Anderlecht-spelers Diawara en Vertonghen, en de bezoekers Nieuwkoop, Burgess en Kandouss waren het gevolg.

Een tijdlang leek de ommezwaai er toch te komen na de pauze. Paars-wit knokte zich op karakter naar een 1-0 voorsprong tegen de vicekampioen. Na 64 minuten kwam de Portugese huurling Fabio Silva goed voor zijn man om aan de eerste paal in het dak van het doel raak te treffen.

Koude douche

Anderlecht hield die voorsprong ook vast tot in de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd. Toen werd het echter koud gepakt met een actie door het centrum van de verdediging, de ingevallen Cameron Puertas werkte koeltjes af.

Met een afgeweken schot zette Senne Lynen zes minuten later de 1-2 op het bord, in de 90e minuut maakte Simon Adingra het helemaal af met de 1-3 na een zuivere counter.

Met de dertiende competitiezege op de teller blijft Union met 42 punten in het spoor van leider Racing Genk (49 punten), dat eerder op de dag Club Brugge met 3-1 opzij zette. Club is met 34 punten pas vierde, de derde plaats is voor Antwerp (39). Anderlecht staat met amper 23 punten op een teleurstellende elfde plaats