| Anders Dreyer en Louis Patris vieren het enige doelpunt van de partij.

Anderlecht boekt eerste zege van 2024 tegen Gent

04/02/2024

RSC Anderlecht heeft zondagavond op de 24e speeldag in de Jupiler Pro League zijn eerste zege van het nieuwe kalenderjaar geboekt. Paars-wit won in het Lotto Park met het kleinste verschil van AA Gent: 1-0.

Bij Gent stond Tsuyoshi Watanabe verrassend in de basis. De fel gemiste verdediger zag Japan zaterdag uitgeschakeld worden door Iran op de Asian Cup, iets meer dan 24 uur later stond hij naast debutant Stefan Mitrovic aan de aftrap. De Japanner bleek echter nog niet goed wakker te zijn, want in de toegevoegde tijd van de eerste helft maakte hij een domme penaltyfout op Mario Stroeykens en hield hij daar terecht geel aan over. De elfmeter zelf was een koud kunstje voor Anders Dreyer in een eerste helft, die weinig om het lijf had.

In tegenstelling tot de heenwedstrijd in de Ghelamco Arena, die eindigde op een 1-1-gelijkspel, groef Anderlecht zich niet in en hadden de Buffalo's in de tweede helft moeite met de constante flankwissels en de altijd werkende Luis Vazquez, die voor het eerst sinds lang de voorkeur kreeg op Kasper Dolberg. Hein Vanhaezebrouck wachtte erg lang met het brengen van nieuw leven, maar liet Watanabe een kwartier voor affluiten rusten. In zijn plaats kwam Omri Gandelman, die vijf minuten voor tijd Kasper Schmeichel een eerste echte keer testte met een hard schot. In de daaropvolgende corner had de Deen geen verhaal op de raket van Julien De Sart, maar scheidsrechter Laforge had een voorafgaande fout gezien van Ismael Kandouss op Kristian Arnstad. De 1-0 bleef zo staan.

Eerder op de dag won Antwerp de topper tegen Club Brugge met 2-1, waardoor Anderlecht nu zes punten voorsprong heeft op blauw-zwart. Gent won nog niet in het nieuwe kalenderjaar en moet als vijfde nu al negentien punten toegeven op leider Union.