| Anderlecht-doelman Schmeichel en Genk-kapitein Heynen in overleg met ref Verboomen over de veelbesproken penaltyfase

Anderlecht start dubbele beroepsprocedure tegen beslissing herspelen wedstrijd

© BRUZZ
02/02/2024
Updated: 02/02/2024 19.59u

RSC Anderlecht start tegelijkertijd twee procedures op tegen de beslissing van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal om de wedstrijd tegen KRC Genk van net voor de jaarwisseling te laten herspelen. De club trekt zowel naar de Evocatiecommissie van de Voetbalbond als het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, om 'zo snel mogelijk duidelijkheid en een definitieve beslissing te krijgen in het belang van het Belgische voetbal.'

Alleen zo kan, volgens de Brusselse club, het goede verdere verloop van de competitie en een overzichtelijke start van de play-offs gegarandeerd worden.

De Disciplinaire Raad oordeelde na een klacht van Genk dat de regels wel degelijk foutief toegepast werden bij het beoordelen van een controversiële penaltyfase in de wedstrijd op verplaatsing bij Anderlecht op 23 december (2-1 zege voor RSCA).

Yira Sor scoorde daarbij in tweede instantie voor Genk, maar stond te vroeg in de zestien. Daarom gaf scheidsrechter Nathan Verboomen een onrechtstreekse vrije trap aan Anderlecht. De bal had echter opnieuw op de stip gemoeten, omdat ook Yari Verschaeren (Anderlecht) al in de zestien stond.

Genk vroeg om de wedstrijd te herspelen, maar ving in eerste instantie bot bij het Professional Referee Department en was tegen die beslissing bij de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal in beroep gegaan.

'Integriteit van de competitie op de helling'

Nu stelt Anderlecht dat wanneer ze alle juridische middelen zouden uitputten de zaak zeker tot mei kan gerekt worden. "Maar dan storten we het verloop van de Jupiler Pro League verder in de chaos", aldus de club in een vrijdagavond uitgestuurde mededeling. "Het blijft onze rotsvaste overtuiging dat een fout van de arbitrage nooit zou mogen leiden tot het herspelen van een wedstrijd. Mocht deze beslissing van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal overeind blijven, zet dat de deur open naar een reeks klachten die de integriteit van onze competities ernstig op de helling zouden zetten. Dus is RSC Anderlecht het aan zichzelf en aan het Belgisch voetbal verplicht om deze beslissing aan te vechten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSC Anderlecht , Racing Genk, Anderlecht-Genk, bas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni