Belga

| Yari Verschaeren scoort net voor rust de 1-0.

Anderlecht opnieuw naar de leiding play-offs na moeizame zege tegen RC Genk

11/05/2024

Al zeker tot maandagavond staat RSC Anderlecht bovenaan het klassement van de Champions' play-offs. Paars-wit won zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Genk met 2-1, na doelpunten van Verschaeren, op slag van rust, en Dolberg en Tolu in de tweede helft. Maandag wordt de andere topper van de achtste speeldag in deze spannende eindronde gespeeld, dan staat kersvers bekerwinnaar Union voor de lastige verplaatsing naar 'ex-leider' Club Brugge.

Ook al staat het voetbal nog altijd mijlenver af van het frivole spel waarmee de club zich een reputatie heeft verworven, RSC Anderlecht maakt nog altijd kans op een 35ste landstitel. Zaterdagavond toonde het veelgeplaagde Racing Genk zich te lang te mak en te inspiratieloos om aanspraak te maken op een punt of meer, al kwamen de Limburgers in de slotfase nog verrassend vinnig uit de hoek. Fraaie doelpunten van Yari Verschaeren, net voor rust, en Kasper Dolberg in de tweede helft volstonden uiteindelijk voor de overwinning.

Ook al kampt de recordkampioen met een groot aantal geblesseerde spelers (dit keer ontbraken in vergelijking met de vorige wedstrijd Vertonghen en Ashimeru), het soms gecontesteerde medische team van paars-wit zorgde er dit keer voor dat Yari Verschaeren aan de aftrap stond. Verschaeren, die meer dan een jaar geleden uitviel met een zware knieblessure en nog altijd naar de flitsende vorm van vroeger zoekt, bedankte met een wondermooi doelpunt. Hoe hij van net buiten het strafschopgebied de bal over een verraste Vandervoort lepelde, getuigde van grote klasse.

Broos lichaam

De goal viel aan het einde van een eerste helft, die eerder evenwichtig was. Genk, voor het eerst zonder de doorgestuurde Wouter Vrancken langs de zijlijn, stichtte gevaar via snedige uitbraken, maar op het beslissende moment ontbrak bij Zeqiri het overzicht. Anderlecht had via Sardella, Dreyer en Delaney kansen, maar zelden ontstond de indruk dat de twee doelmannen konden verrast worden. Tot Verschaeren een staaltje van zijn techniek etaleerde en zijn eerste doelpunt van het lopende seizoen maakte.

Het was voor het thuispubliek dan ook een domper toen Verschaeren bij de start van de tweede helft plaatsnam op de bank. Het broze lichaam moet dan toch weer aan het sputteren zijn gegaan na 45 intense minuten. Amuzu verving de doelpuntenmaker.

Na rust sloeg de motor bij de twee ploegen aanvankelijk niet aan. Het was pas nadat Mario Stroeykens op het uur de lat had getroffen dat het duel weer boeiend werd. Eerst mislukte de omhaal van Amuzu nog, maar drie minuten later stond de thuisploeg op 2-0. Dolberg, de hele avond een vat vol overgave, bleef in de zestien ijzig kalm.

Het stadion zinderde, in de wetenschap dat Brugge en Union het elkaar maandag in een onderling duel knap lastig kunnen maken. Er was zelfs tijd en ruimte voor een applausvervanging van Stroeykens. Twee minuten later was het evenwel een en al consternatie in de tribunes toen Tolu een voorzet van El Ouahdi in doel achter Schmeichel verlengde.

Zoals eerder in deze play-offs was Anderlecht plots het noorden kwijt. Van die verwarring leek Racing Genk alsnog te gaan profiteren, maar Tolu en ex-Anderlechtspeler El Hadj verzuimden te scoren.

Maandagavond kunnen Riemer en co. zich op de sofa vleien om via het televisiescherm te zien in welke mate Club Brugge en Union verder meedoen in de titelrace. De West-Vlamingen volgen op één punt, Union telt momenteel vier punten achterstand op paars-wit.