| Rellen in de tribunes ontsierden het einde van een woelige bekerwedstrijd (archiefbeeld).

Anderlecht schreeuwt in beroep machteloosheid uit over supportersgedrag en reglement

© Belga
21/05/2024

RSC Anderlecht en het bondsparket hebben dinsdag voor de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal gedebatteerd over de verantwoordelijkheid van clubs bij wangedrag van supporters. In december liep het tijdens de wedstrijd tussen Standard en Anderlecht uit de hand. Paars-wit kreeg in eerste aanleg een speeldag achter gesloten deuren opgelegd, net als Standard. De Brusselse club vindt echter dat het er alles aan gedaan heeft om problemen te voorkomen.

Standard bezocht Anderlecht op 7 december voor de achtste finale van de beker, maar iets voor affluiten gingen beide harde kernen uit de bocht. Stoeltjes werden over en weer en op het veld gegooid. Na een afkoelingsperiode kon de partij zonder verdere incidenten uitgespeeld worden. Ondertussen hebben de clubs al afgesproken om geen uitfans meer toe te staan, minstens tot het einde van 2024/25.

Anderlecht wilde dinsdag tijdens een zitting van 2,5 uur een "opening" forceren naar een nieuwe aanpak. Paars-wit is niet akkoord met de opgelegde speeldag volledig achter gesloten deuren, noch met de uitgestelde "lege vakken"-straf waarmee het Comité de harde kernen wilde treffen. Advocaten Gregory Ernes en Sheena Belmans verzetten zich tegen het principe dat de clubs verantwoordelijk zijn voor het wangedrag hun fans, de zogenaamde objectieve aansprakelijkheid. Ze brachten ook professor Michaël Dantinne mee, professor Criminologie aan de ULiège, die uiteenzette hoe supporters tot hun geweld komen.

De huidige manier van werken, met sancties voor clubs, is volgens de advocaten niet effectief om het gedrag van de fans aan te passen. Volgens hen dragen wedstrijden achter gesloten deuren bij aan het geweld, door opgebouwde frustraties. Volgens paars-wit nam het wel alle mogelijke maatregelen, maar vallen veel van de effectievere aanpakken buiten de bevoegdheid van de individuele clubs.

"De clubs kunnen niet alle maatregelen nemen. Identiteit controleren en volledige fouilles zijn de taak van politie"

Sheena Belmans

Advocaat

"De clubs kunnen niet alle maatregelen nemen. Identiteit controleren en volledige fouilles zijn de taak van politie," hamerde Belmans. Het 'Engelse model' met onder meer een alcoholverbod en gesofisticeerde camerasystemen, zou dan weer op het niveau van de competitie moeten geïnstalleerd worden. Anderlecht vroeg zich ook af of de maatregelen wel effect zouden hebben op bezoekende supporters.

De club stelde ook dat het bondsparket te weinig onderzoek had geleverd. "Zelfs vijf maanden na datum is het dossier niet compleet," aldus Ernes. De claims dat het geweld zou zijn gestart nadat de politie buiten traangas had gebruikt, waren niet onderzocht.

Het bondsparket kon niet anders dan verwijzen naar het bondsreglement, ondertekend door alle clubs. "Misschien moet dat veranderen, ik weet het niet," gaf substituut-procureur Barbara Huylebroek toe. "We zijn er nog niet." Ze vroeg op basis van het huidige reglement de bevestiging van de uitspraak van het Disciplinair Comité. Uitspraak volgt zo snel mogelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni