Ook Anderlecht naar kwartfinales: rellen ontsieren einde wedstrijd

07/12/2023
Updated: 08/12/2023 10.37u

RSC Anderlecht heeft zich donderdagavond, na een overwinning tegen rivaal Standard, geplaatst voor de kwartfinales van de Beker van België. Maar de wedstrijd werd in het slot ontsierd door gewelddadige taferelen in de tribunes.

Anderlecht had het in het eerste halfuur niet onder de markt met de eeuwige rivaal uit Luik. Standard had zelfs de kansen om op voorsprong te klimmen, maar Wilfried Kanga beschikte niet over de nodige koelbloedigheid oog in oog met Anderlechts tweede doelman Maxime Dupé.

Toen Standard dacht dat er donderdagavond iets te rapen viel in het Astridpark sloeg Anderlecht keihard toe, met een wondermooie goal bovendien. De aanval was made in Neerpede, want op een strakke voorzet van Debast reageerde Mario Stroeykens met een heerlijke trap achter Henkinet.

2-0

De tegentreffer sneed de adem niet af bij de Luikenaars, want vlak voor de rust had eerst Price de gelijkmaker aan de voet. Hij reageerde te verrast om tot scoren te komen. Daarna miste O'Neill een nieuwe wenkende kans op de gelijkmaker.

Lees verder onder de afbeelding.

| Mario Stroeykens scoorde het eerste doelpunt van de avond.

Na de rust sloeg de motor van Standard niet echt meer aan. Nadat Kawabe nog een open kans had gemist, zette Dreyer Anderlecht op 2-0. Dit keer werkte de Deen perfect af met rechts. Standard rechtte nog één keer de rug, maar opnieuw Kawabe mikte nog eens op de paal, waarna Price een rode kaart kreeg voor hard ingaan op N'Diaye.

Losgerukte zitjes

In het slot van de wedstrijd steeg de temperatuur in de tribunes stukje bij beetje naar het kookpunt.

Nadat Bernd Thijs, de assistent-trainer van Standard, voor protest met rood naar de kleedkamer moest, begonnen in de tribunes meer en meer Standard-fans zich te roeren.

Toen de blessuretijd aanbrak, ontstaken de supporters in de aangrenzende vakken bengaals vuur en vlogen de zitjes vanuit het bezoekende vak het veld op, waarna scheidsrechter Van Driessche besloot de wedstrijd te staken. Volgens Belga kwam het geweld van beide kanten en bekogelden de supportersploegen elkaar met losgerukte zitjes.

De onderbreking duurde uiteindelijk een klein kwartier. Na een oponthoud van enkele minuten kwamen de spelers opnieuw de tunnel uit om de laatste minuten uit te spelen.

De politie heeft intussen ook aan de burgemeester gevraagd om te overwegen geen uitfans toe te laten voor de volgende competitiewedstrijd tussen de twee, schrijft De Standaard. Die vindt zondagavond plaats, opnieuw in het Lotto Park.

Tegenstander

RSCA vervoegt zich op deze manier bij de andere twee Brusselse eersteklassers RWDM en Union, die zich ook al hadden geplaatst voor de kwartfinales.

Vrijdagmiddag kent Anderlecht zijn tegenstander in de kwartfinales. Die worden over een maand, midden januari 2024, gespeeld.