© Belga | Anders Dreyer maakt zich op om met zijn rechtervoet de 0-1 in doel te trappen.

Tiende zege voor Anderlecht dat kloof met Union verkleint tot één punt

01/12/2023

Zonder al te grote inspanningen te moeten leveren won Anderlecht vrijdagavond met 1-3 in en tegen Westerlo, de tiende competitiezege al voor paarswit. Daardoor is de kloof met leider Union geslonken tot één luttel punt. De leider speelt zondagavond in het eigen Dudenpark tegen Cercle Brugge, de club uit West-Vlaanderen waarmee het een warme vriendschapsband koestert, maar die dit seizoen verrassend sterk uit de hoek komt.

In de eerste helft was het al duidelijk dat het een eerder rustige avond zou worden voor de Brusselaars. Al na een kwartier had het 0-2 kunnen staan voor paarswit, maar Raman, die na maanden frustraties wegslikken, door zijn trainer nog eens van bij de aftrap werd opgesteld, miste precisie om de bal tussen de palen te trappen. Daarvoor had Dreyer al twee wenkende kansen de nek omgewrongen, tot grote frustratie van zijn medespelers.

De Deen wiste evenwel al in de 19de minuut de herinnering aan zoveel slordigheid uit. Van net buiten het strafschopgebied trapte Dreyer met zijn rechtervoet de bal resoluut in de verste hoek. Het leek de opmaat tot een overtuigende zege van de bezoekers, maar net voor de rust besloot Westerlo toch aan te dringen. De Amerikaan Griffin Yow vond de ruimte achter de Brusselse verdediging, omspeelde doelman Schmeichel, maar zag zijn schot nog voor de lijn door de Zweede verdediger Augustinsson weggewerkt worden.

Gewaarschuwd, en allicht door Riemer ook de levieten gelezen, kwamen de elf van Anderlecht de kleedkamer uit voor de tweede helft. Opnieuw stapelden de kansen voor de recordkampioen zich op. En net als in het eerste kwartier haperde de afwerking. Stroeykens, Dolberg, Dreyer, Raman - ofwel trapten ze de bal naast of ze liepen zich vast tussen alle verdedigers van Westerlo die niet of nauwelijks uit het eigen strafschopgebied kwamen.

Het was wachten tot een ingeving van verdediger Killian Sardella vooraleer de 0-2 op het bord stond. Met overtuiging zette hij zich door tot aan de achterlijn, waarna Delaney de bal achter Bolat schoof. Enkele minuten later - Verschaeren mocht na maanden revalideren invallen van Riemer - zorgde Dolberg met een splijtende actie voor de definitieve beslissing: 0-3. Patris, Filps en Vazquez kwamen Sardella, Stroeykens en Dolberg vervangen, maar het doelpunt viel eerder onverwacht aan de overkant via Bos: 1-3.

Anderlecht kan nu rustig achterover leunen om te kijken wat Union zondagavond in petto heeft. Daarna wachten twee thuiswedstrijden tegen eeuwige rivaal Standard: donderdag voor de beker, volgende week zondag voor de competitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSC Anderlecht , anders dreyer, Jupiler Pro League, Westerlo-Anderlecht, Westerlo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie