Belga

| Anderlecht-coach Brian Riemer tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge.

Anderlecht ziet titelkans slinken na verlies tegen Club Brugge

© Belga
19/05/2024

Anderlecht ging zondagavond onderuit met het kleinste verschil (0-1) tegen Club Brugge tijdens de topper van de voorlaatste speeldag in de Champions' Play-offs. Vlak voor het halfuur scoorde Denis Odoi tegen zijn ex-ploeg het enige doelpunt van de wedstrijd.

Beide teams stonden messcherp aan de aftrap in een kolkend Astridpark, dat voor het eerst in zeven jaar nog eens de Belgische landstitel kon ruiken. Vanwege de 1-2-zege van Union op Cercle van eerder op de dag kon de beslissing zondagavond niet vallen, maar duidelijk was wel dat het winnende team een stevige optie op de landstitel zou nemen. De verliezer zou echter zowat uitgeteld zijn en dat zorgde er toch wel voor dat er gereserveerder gespeeld werd.

Bij de Bruggelingen kwam dat tot uiting met een versterkt middenveld in de eerste helft en dat leverde balbezit op in het wedstrijdbegin, zonder evenwel veel kansen af te dwingen. Als de Bruggelingen al eens konden dreigen, was dat op stilstaande fases. Voor paars-wit was een gelijkspel geen ramp en zo speelde de thuisploeg aanvankelijk toch te veel met de handrem op.

Ex-club

Op een corner van Maxim De Cuyper tikte Denis Odoi net voor het halfuur de Brugse voorsprong voorbij Kasper Schmeichel in doel: 0-1. De eerste Brugse bal tussen de palen was meteen goed voor een doelpunt. Odoi, volgende maand einde contract in het Jan Breydelstadion, vond uitgerekend tegen zijn ex-club de weg naar de netten.

Paars-wit moest het overwicht ondergaan en stak pas met de rust in zicht voor de eerste keer de neus aan het venster. Francis Amuzu werd gelanceerd op rechts en de winger kreeg het leer tot bij Kasper Dolberg, die Simon Mignolet voor het eerst aan het werk zette. Even later kwam Anderlecht echter goed weg, toen Ferran Jutgla van de 0-2 gehouden werd door een uitstekende redding van Schmeichel.

Rode kaart

In een nerveuze tweede helft ontsnapte de thuisploeg voor de tweede keer aan de tweede tegentreffer. De kopbal van Hugo Vetlesen op het uur belandde op de lat. Een onmachtig Anderlecht moest ondergaan. Een drievoudige wissel dan maar, dacht Brian Riemer. Vazquez, Angulo en publiekslieveling Théo Leoni werden voor de leeuwen gegooid, aan de overzijde was ook breekijzer Andreas Skov Olsen op het veld gekomen voor Vetlesen.

Intussen bleef het verschil op het scorebord minimaal en zo bleef het een dubbeltje op z'n kant in het Astridpark. Bij wat tumult aan de zijlijn kreeg Club-coach Nicky Hayen nog een rode kaart onder zijn neus, waardoor hij volgende week gschorst is en de titelclas tegen Cercle vanuit de tribunes zal moeten volgen.

Diep in de toegevoegde tijd lieten de ingevallen Eder Balanta en Jutgla nog huizenhoge kansen liggen om de Brugse voorsprong te verdubbelen. Anderlecht kreeg voor eigen publiek een stevige oplawaai te verwerken, Club vierde in het hol van de leeuw alsof de negentiende titel al een feit is.

Landstitel

Dankzij de zege neemt Club een stevige optie op de landstitel. Blauw-zwart gaat de slotspeeldag tegemoet met een bonus van drie punten op Union Sint-Gillis en Anderlecht, en heeft komende zondag genoeg aan een gelijkspel in de stadsderby tegen Cercle om zich van de negentiende landstitel in de geschiedenis te verzekeren.

Maar ook Union en Anderlecht zijn dus nog niet kansloos en zo zal voor het tweede jaar op rij de definitieve beslissing op de slotspeeldag vallen. Net als vorig seizoen blijven er nog drie titelpretendenten over.

Vorig jaar waren dat Antwerp, Genk en Union, en pakte Antwerp de titel op het veld van Genk. Deze keer kan de titel nog op drie velden gevierd worden. Op de slotspeeldag staat paars-wit voor de verplaatsing naar uittredend kampioen Antwerp, terwijl Union in het Dudenpark KRC Genk ontvangt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni