Club-fans aangevallen tijdens duel met Anderlecht: identificatie daders 'in volle gang'

© BRUZZ
21/05/2024

Zondag vielen verschillende Anderlechtsupporters de fans van de tegenpartij aan tijdens de match tussen RSC Anderlecht en Club Brugge. Een dader werd al geïdentificeerd en kreeg een stadionverbod. De identificatie van de andere daders is in volle gang, zeggen de politiezone Zuid, de Pro League en RSC Anderlecht.

Het begon al drie dagen voor de match, toen RSCA in samenspraak met de politiezone Zuid besliste om het aantal tickets voor Club Brugge-supporters te herleiden van 1.000 naar 850. Een rijkelijk late beslissing, vonden ze in Brugge.

Net voor de match moesten de geblesseerde Club-speler Igor Thiago en de Brugse perschef Kirsten Willem zich te voet een weg banen naar het Lotto Park door een rij verhitte paars-witte supporters, waarbij ze allerhande verwijten en ook wat bier over zich heen kregen.

Waarnemers zijn verbijsterd dat er voor een speler van Club Brugge bij zo'n beladen duel geen veiliger traject uitgestippeld werd. Maar vooral het supportersgeweld tijdens en na de match doet grote vragen rijzen. Op sociale media circuleren beelden van twee ernstige incidenten in de tribunes. Een Club-aanhanger die tussen de Anderlecht-aanhang zat, kreeg rake klappen.

Daarnaast werd een Club-fan in de VIP-zone aangevallen door de harde kern van Anderlecht die in het vak vlak eronder zat. Daarbij klommen verscheidene in het zwart geklede 'supporters' naar boven om de Club-fan, een oudere man, in elkaar te slaan.

Identificatie daders

"Na de wedstrijd van zondag tegen Club Brugge was er een incident in tribune N5," reageert RSC Anderlecht dinsdag. "De club stelde, in samenwerking met de veiligheidsdiensten, onmiddellijk alles in het werk om de verantwoordelijken te identificeren. Een dader werd alvast geïdentificeerd en kreeg onmiddellijk een stadionverbod opgelegd. De politie heeft ook een proces-verbaal opgesteld voor slagen en verwondingen."

De politie en de Pro League bevestigen dat de identificatie van daders volop aan de gang is. "Dan kunnen we kijken of er nog stadionverboden moeten worden opgelegd en of er pv's opgesteld moeten worden," zegt Sarah Frederickx van de Politiezone Zuid.

RSC Anderlecht benadrukt in een reactie dat het elke vorm van geweld veroordeelt. "De club draagt veiligheid in het stadion voor iedereen hoog in het vaandel en zal het niet nalaten om de gepaste maatregelen te nemen. De club zal, in nauw overleg met de veiligheidsdiensten, de beelden analyseren en alles in het werk stellen om de verantwoordelijken van dergelijk ontoelaatbaar gedrag te bestraffen."

Ook de Pro League benadrukt het belang van veiligheid. "Sinds de lancering van ons plan Samen voor Veilig Voetbal zetten we volop in op identificatie en stadionverboden, met resultaat. De Nationale Kamer voor Burgerrechtelijke Uitsluitingen heeft sinds haar opstart al meer dan 350 dossiers behandeld die geleid hebben tot meer dan vierhonderd jaar stadionverbod," klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni