Franse klimreus Arkose wil nieuwe boulderzaal openen in Sint-Gillis

MVDH
23/01/2024

Het Franse bedrijf Arkose, dat eerder al een boulderzaal opende op de Groendreef ter hoogte van Thurn & Taxis, plant de bouw van een nieuwe zaal in Sint-Gillis. De sportruimte zal zo’n tweeduizend vierkante meter bedragen, en er komt een aansluitende horecaruimte. Het openbaar onderzoek naar het project loopt nog tot 22 februari.

De populariteit van het klimmen is de hype overstegen, met al jaren een gestaag groeiend aantal leden bij sportclubs en talloze nieuwe zalen. Ook het boulderen, een variant van de sport op korte en relatief lage routes met als enige beveiliging een dikke valmat, werd de laatste jaren steeds populairder. Sinds kort is de discipline een olympische sport en vorig jaar nog kroonde een Brusselaar zich tot Belgisch kampioen.

5d75c843-arkose2.jpg

Tegenover zo’n negen klimzalen tellen de negentien gemeenten van Brussel echter maar vier boulderzalen. De vraag overstijgt dan ook het aanbod in Brussel, klinkt het bij Arkose. Daar wil het Franse bedrijf, opgericht in 2013 en intussen uitbater van 25 zalen in Europa, verandering in brengen.

Concreet is het plan om een oude autogarage in de Eugène Verheggenstraat om te toveren tot een sportzaal van zo’n tweeduizend vierkante meter. Dat is iets kleiner dan de eerste Arkose-klimzaal in Brussel, maar verder zal het nieuwe project zeer gelijkaardig zijn.

De sportzaal in Sint-Gillis zal worden opgedeeld in een gedeelte voor volwassenen en een deel voor kinderen met klimmuren van zo’n 4,90 meter hoog. Eronder komen matten van veertig centimeter dik. Ook komen er kleedkamers met douches en wordt er een overdekte fietsenstalling geïnstalleerd met dertig plaatsen. Tot slot komt er nog een horecaruimte van 296 vierkante meter met een bar en keuken die ook toegankelijk zal zijn voor niet-klimmers. Het is de bedoeling dat de zaal van maandag tot zondag open zal zijn van 7 uur 's ochtends tot middernacht.

Het openbaar onderzoek voor het project loopt nog tot 22 februari. Volgens de oorspronkelijke planning zullen de werkzaamheden in september 2024 van start gaan, met een verwachte opening voor het publiek in juni 2025, na ongeveer acht maanden bouwen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni