PhotoNews

| Scheidsrechter Nicolas Laforge toont Christian Burgess een rode kaart nadat die een bal in het gezicht van Racing Genk-spits Tolu Arokodare heeft gegooid.

Brusselse titelstrijd

Hoe Union toch met zijn aanjager aan de aftrap zal staan tegen Anderlecht

© BRUZZ
11/04/2024

Union haalt zijn gram. Christian Burgess staat zondagavond in de cruciale derby tegen Anderlecht gewoon aan de aftrap. Dat heeft de beroepscommissie van de voetbalbond donderdagnamiddag beslist. Zo komt er einde aan een soap die begon op paasmaandag. Een overzicht van een slechte 1-aprilgrap die mogelijk een zure nasmaak had kunnen hebben voor de Champions’ Play-offs.

1 april 2024, 20u20

Het is al donker wanneer voetbalclub Union Saint-Gilloise in de eerste wedstrijd van de Champions’ Play-offs aanloopt tegen een eerste competitienederlaag sinds 16 september vorig jaar. En opnieuw is Racing Genk de boeman, deze keer met Tolu Arokodare in een hoofdrol. Hij straft geflater van doelman Moris in de eerste helft genadeloos af.

Toch zal er de dagen daarna vooral gesproken worden over hoe hij in minuut 95 door Union-verdediger Christian Burgess gebruikt wordt als mikpunt van een boel frustraties. Bij een inworp keilt de Brit de bal met opzet in het gezicht van Tolu. Scheidsrechter Laforge twijfelt niet en duwt de rots in de branding bij Union een rode kaart onder de neus.

2 april 2024, 16u56

Een dag later vordert het bondsparket van de Belgische voetbalbond (KBVB) twee speeldagen schorsing voor Burgess ‘omwille van gewelddadig gedrag door het bewust trappen of gooien van een voorwerp op het speelveld’.

“Zo'n actie, los van de intensiteit, hoort niet thuis op een voetbalveld”, schrijft het bondsparket, dat ook vindt dat de fysieke integriteit van Tolu in gevaar gebracht werd. Er hangt Burgess dan ook nog een boete van 2.500 euro boven het hoofd.

Maar Union legt zich niet zomaar neer bij die beslissing en gaat in beroep. De club verwijst daarbij onder andere naar de zaak Owen Wijndal. De linksback van Antwerp deelt twee dagen eerder in de wedstrijd tegen Anderlecht een lichte kopstoot uit aan Thorgan Hazard. Die gaat daarop theatraal tegen de grond, waarna Wijndal wordt uitgesloten.

Het bondsparket vraagt voor die actie een speeldag schorsing. Absurd vindt Union, ze schatten de actie van Wijndal gevaarlijker in dan die van Burgess. De competitieleider wil dan ook dat de schorsing van Burgess wordt teruggebracht tot één speeldag.

5 april 2024, 15u15

Het Disciplinair Comité van de KBVB geeft gehoor aan de oproep van Union en halveert de schorsingsdagen van Burgess van twee naar een. Hierdoor zou de verdediger enkel de wedstrijd tegen Cercle Brugge missen en de zondag daarop wel inzetbaar zijn in de cruciale derby tegen eerste achtervolger RSC Anderlecht. Een zucht van opluchting slaakt door de blauw-gele bestuurskamer in het Joseph Mariënstadion.

6 april 2024, 12u08

Wat Union op dat moment nog niet weet is dat bondsprocureur Ebe Verhaegen hoger beroep zal aantekenen tegen de uitspraak van het Disciplinair Comité. Dat hoger beroep werkt opschortend waardoor Burgess wel degelijk zou kunnen spelen tegen tegen Cercle. Voorwaarde is wel dat er via officiële weg tijdig kennis wordt gegeven van die beslissing aan beide clubs. Dat betekent voor 12 uur op zondag 7 april, ofwel anderhalf uur voor de aftrap in het Dudenpark.

Maar de griffie van de KBVB werkt traag en om te voorkomen dat het tot een discussie komt, stuurt bondsprocureur Verhaegen zaterdagmiddag al om 12u08 een mail met de melding dat hij hoger beroep zal aantekenen tegen de beslissing van het Disciplinair Comité.

Volgens de bondsprocureur zou de CEO van Union Philippe Bormans hem en ook de CEO van de KBVB Piet Vandendriessche hebben opgebeld om zich op ‘een uiterst onaangename manier uit te laten over de manier van werken bij de voetbalbond’. De term ‘beïnvloeding’ wordt daarbij niet geschuwd.

*lees verder onder foto

097fb1a3-photonews11084568-204.jpg

Photonews

| Tumult na afloop van de wedstrijd tussen Union en Racing Genk op maandag 1 april.

7 april, 12u31

De dag erna, omstreeks de middag, neemt het bondsparket een eerste keer contact op met Union. In een gesprek wordt bevestigd dat Burgess speelgerechtigd is tegen Cercle. Dezelfde boodschap wordt om 12u31 nog eens doorgegeven via Whatsapp. Maar wanneer de wedstrijd tegen Cercle een uur later wordt afgetrapt zit Burgess in de tribune selfies te nemen met fans en bondscoach Domenico Tedesco.

9 april, 15u

Na duur puntenverlies tegen Cercle Brugge trekt Union twee dagen later fel van leer tegen de manier van werken van de KBVB. Want op de hoofdzetel van de voetbalbond in Tubeke staat dan een nieuwe zitting van het Disciplinair Comité op het programma. Die moet beide partijen de kans geven om hun verhaal te doen.

Voor Union is het duidelijk dat er zowel door het Disciplinair Comité als door het bondsparket op een amateuristische manier tewerk is gegaan. Advocaat Walter Van Steenbrugge zegt dat volgens het bondsreglement het Disciplinair Comité na een maandagwedstrijd (de match tussen Racing Genk en Union, red.) op woensdag had moeten samenkomen en niet op vrijdag. En dat de beroepstermijn binnen 24 uur en niet binnen 48 uur betekend had moeten zijn.

Verder wordt als argument ook aangehaald dat de mail van Verhaegen op zaterdag 6 april ‘geen enkele juridische waarde’ heeft en dat Burgess op zondag niet beschikbaar was op het digitaal E-Kick-off platform. Dat is het online platform van de KBVB dat aangeeft of een speler al dan niet speelgerechtigd is.

Volgens Van Steenbrugge heeft Burgess zijn schorsingsdag dus al uitgezeten en moet hij ingezet kunnen worden in de topper tegen Anderlecht. Indien niet dreigt de advocaat met de opstart van een burgerlijke procedure. “Als een speler toch had mogen spelen (tegen Cercle, red.), maar het is hem door fouten van de bond onmogelijk gemaakt om te spelen, dan is er schade naar competitievervalsing. Dan durf ik niet denken aan de gevolgen voor de mooie Champions’ Play-offs.”

Bij het bondsparket benadrukten ze nog maar eens dat Union heel goed op de hoogte was van het feit dat Burgess zou kunnen starten tegen Cercle Brugge.

11 april, 16u15

De verdediger van Union staat zondagavond gewoon aan de afrap in de Brusselse derby tegen Anderlecht. De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) van de Belgische Voetbalbond (KBVB) besluit dat de Union-verdediger één speeldag effectieve schorsing krijgt voor zijn veelbesproken inworp en dat hij die al uitzat tijdens de wedstrijd van Union tegen Cercle Brugge, afgelopen zondag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Sport , Christian Burgess , Ebe Verhaegen , Union Saint-Gilloise , Philippe Bormans , Walter Van Steenbrugge , bondsparket , Brusselse titelstrijd

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni