Christian Burgess van Union Saint-Gilloise

| Christian Burgess van Union Saint-Gilloise.

Burgess mag spelen in Brusselse derby

© BRUZZ - Belga
11/04/2024
Updated: 11/04/2024 17.01u

Christian Burgess mag zondagavond de topper spelen tegen Anderlecht. De Disciplinaire Raad van de Belgische Voetbalbond oordeelt dat de verdediger van Union een speeldag schorsing al uitzat tegen Cercle Brugge.

De Britse verdediger van Union zal de Brusselse derby tegen Anderlecht, aanstaande zondag, dan toch kunnen spelen. De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) van de Belgische Voetbalbond (KBVB) besliste donderdagnamiddag dat de Union-verdediger één speeldag effectieve schorsing krijgt voor zijn veelbesproken inworp tegen het hoofd van Genk-speler Tolu, maar die wel al uitzat tijdens de wedstrijd van Union tegen Cercle Brugge, afgelopen zondag.

Ter herinnering, Burgess werd in de openingswedstrijd van Union in de play-offs uitgesloten voor een inworp in het gezicht van een speler van Racing Genk. Daarvoor kreeg hij afgelopen vrijdag een schorsing van één speeldag. Tegen die beslissing ging het bondsparket pas zondagochtend, enkele uren voor de wedstrijd Union-Cercle Brugge, officieel in beroep. Burgess bleek desondanks niet opstelbaar, hoewel het bondsparket Union al op zaterdag informeel op de hoogte had gesteld.

In het rood op het digitale platform

De Disciplinaire Raad oordeelde donderdag dat een informele boodschap geen juridische of procedurele waarde kan hebben, en tot misverstanden kan leiden. Anderzijds stelde de Raad wel vast dat het bondsparket met haar officiële beroep zondag om 10u37 niet te laat was, maar dat de club en Burgess tegelijk niet op tijd op officieel ervan op de hoogte gebracht waren. "Bovendien verscheen de speler nog steeds 'in het rood' op het digitale platform 'E-kickoff', waardoor de club niet het risico nam hem op het wedstrijdformulier te registreren", schrijft de DRP.

Over de fout zelf vond de raad dat Burgess effectief de fysieke integriteit van Tolu in gevaar had gebracht. Dat de spits op minder dan twee meter afstand stond bij de inworp, pleitte Burgess niet vrij. Omdat Burgess nog niet rechtstreeks uitgesloten werd voordien, vond de Raad één wedstrijd schorsing, één met uitstel en 1.500 euro boete voldoende.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Sport , Christian Burgess , Union Saint-Gilloise , Anderlecht-Union , Disciplinaire Raad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni